Adaptogének a fürdőszobánkban?

2023. július 31.
A hagyományos kínai orvoslás több ezer éve alkalmazza azokat a gyógynövényeket, amelyeket ma adaptogéneknek nevezünk. Ha úgy látjuk, hogy a stressz és a környezeti ártalmak nyomot hagynak a bőrünkön is – márpedig kinek ne hagynának –, érdemes megismerkednünk velük!
adaptogenek-szepsegapolas-gyogynovenyek

A tudatos, egészséges életmódot folytatók körében az adaptogének az elmúlt pár évben hatalmas népszerűségre tettek szert. Eddig többnyire táplálékkiegészítőkként hódítottak, az utóbbi időben azonban a kozmetikumokban is egyre gyakrabban fellelhetők. De mik is egyáltalán az adaptogének? Egyszerűen szólva olyan gyógynövények és gombák, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén képesek megváltoztatni a test reakcióit a stresszhatásokra. Kiegyensúlyozzák a szervezet életfunkcióit, harmonizálják a belső elválasztású mirigyeket és az immunrendszert, valamint védenek a fizikai és mentális kimerültséggel szemben. Jól hangzik, igaz? Pedig ez még nem minden: kivételességük leginkább abban áll, hogy a felsoroltakat kellemetlen mellékhatások nélkül teszik.

A kifejezést elsőként 1947-ben Nyikolaj Lazarev szovjet tudós használta, aki akkoriban olyan természetes anyagok után kutatott, amelyek segíthetnek a katonáknak jobb teljesítményt nyújtani. Definíciója szerint ahhoz, hogy egy gyógynövény megkaphassa az adaptogén jelzőt, a legfontosabb kritérium, hogy az ellenálló képesség növelése mellett nem lehet hatással a szervezet normál működésére. Vagyis adaptálódik az adott szervezet igényeihez, és csupán ott fejti ki jótékony erejét, ahol szükség van rá. A legismertebb adaptogének közé tartozik az ashwagandha (álombogyó), a moringa (lóretekfa), a maca (perui zsázsa), a tulsi (indiai szent bazsalikom), az édesgyökér, a reishi (pecsétviaszgomba), a chaga (hamvaskéreg gomba), az ázsiai gázló és a kínai hernyógomba. Egyikről se hallottunk még soha? Nos, ha valaha szedtünk ginzenget, esetleg főztünk kurkumával vagy gyömbérrel, akkor már biztosan fogyasztottunk adaptogéneket, hiszen ezek is ide sorolhatóak.

A stressz okozta bőrkárosodás ellen

„Jelenleg még nincsenek olyan széles körben végzett humán kutatások, amelyek egyértelműen bizonyítják a külsőleg alkalmazott adaptogének bőrre gyakorolt pozitív hatásait – kezdi Baracsi Hajnalka kozmetikus. – Kisebb tanulmányok azonban kimutatták, hogy ezek, a bőrápolókban egyre gyakrabban felbukkanó jótékony gyógynövények és gombák gyulladáscsökkentő, bőrbarrier-erősítő, sebgyógyító, kollagéntermelést serkentő, revitalizáló és antioxidáns tulajdonsággal rendelkezhetnek.” Természetesen mindegyik adaptogénnek más az előnye, ezért a célunknak megfelelően érdemes kombinálni őket, a használatuk során pedig néhány dolgot érdemes szem előtt tartanunk.

adaptogenek-szepsegapolas-gyogynovenyek

Mi legyen a szérumban?

„Először is törekedjünk a magas minőségű készítmények kiválasztására – magyarázza a kozmetikus. – Ez biztosíték lehet arra, hogy az adaptogéneket koncentrált, jól hasznosuló formában tartalmazzák. A nagyobb, ismertebb márkák erre adhatnak némi garanciát, ők ráadásul a kutatás-fejlesztésre is általában többet költenek és élen járnak az innovatív hatóanyagok alkalmazásában. A másik lényeges dolog, hogy mindenképpen ellenőrizzük a dobozon az összetevőket. Ha egy csinos szérumban például az adaptogén növény vagy gomba csak a lista legvégén olvasható, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan elhanyagolható mennyiséget tartalmaz belőle, amiből a bőrünk szinte semmit sem fog profitálni. A legjobb az lenne, ha már az első hét összetevő között megtalálnánk az adaptogént, de legalább a lista közepén.”

Érdemes megnézni azt is, hogy mi egyebet tartalmaz egy szérum, hiszen minél kevesebb benne a felesleges, esetleg irritáló adalékanyag (például alkohol, parfüm, színezék) és több a jótékony, gyulladáscsökkentő összetevő (például allantoin, pantenol, bisabolol, zöldtea-kivonat), annál inkább elérhetjük vele a kívánt bőrerősítést, -nyugtatást. És az sem mindegy, hogy milyen a termék csomagolása: az átlátszó üveg és a tégelyes megoldás nem éppen ideális, hiszen a környezeti hatásoktól nem védi a formulát, a szakértő azt javasolja, a sötétebb üvegű, pumpás vagy pipettás kiszerelést részesítsük előnyben. Kimondottan fejlettnek mondható a nanokapszulás technológia is, ezzel ugyanis biztosíthatják a hatóanyagok hosszú távú védelmét, hatékonyabb felszívódását és hasznosulását.

Külső-belső támogatás

Baracsi Hajnalka szerint ha maximálisan ki szeretnénk használni az adaptogének bőrnyugtató, -szépítő, -fiatalító tulajdonságait, akkor érdemes őket külsőleg és belsőleg is beiktatni az egészségmegőrző rutinunkba. „A stressz mindannyiunk életében jelen van, teljesen kikerülni nem tudjuk. A kortizol és az adrenalin folyamatos magas szintje rendkívül káros a szervezetünk egészére, így a bőrünkre is. A szárazság, a fakóság, a viszketés, az irritáció vagy a pattanások és az ekcéma mind-mind olyan problémák, amelyeket ezek a hormonok tovább triggerelnek, így felerősítik a tüneteket. Éppen ezért minden eszköz, amellyel mérsékelni tudjuk a hétköznapok feszültségét, az a bőrünket is gyógyíthatja. Ehhez nyújtanak segítséget az adaptogének, amelyeket személyre szabottan, belsőleg (táplálékkiegészítő) és külsőleg (szérumok, krémek), egymás hatásait erősítve tudjuk alkalmazni.”

Szupererejük van

Cica – Más néven ázsiai gázló vagy gotu kola, az egyik leggyakoribb adaptogén a kozmetikumokban. Erős gyulladáscsökkentő, nyugtató és antibakteriális tulajdonságú. A cicakrémek elsősorban sebgyógyító, bőrbarrier-helyreállító és hidratáló tulajdonságuk miatt kedveltek.Az összetevőlistában fellelhető úgy is, mint Centella asiatica és Madecassoside.

Ginzeng – A vérkeringést és az anyagcserét tudja fokozni: frissebbé, üdébbé, ragyogóbbá varázsolja a bőrt és minimalizálja a puffadást. Gyulladáscsökkentő, regeneráló, antioxidáns hatású, fokozza a bőr tápanyagfelvevő képességét, így a ráncokat, finom vonalakat is halványítja.

Édesgyökér – Az egyik legjobb fegyver irritáció ellen, hiszen antibakteriális és gombaellenes növény. Kivonata a száraz, kipirosodott, érzékeny vagy akár a rosaceás és pattanásos bőr csodaszere lehet.

Reishi – Egy 2016-os tanulmány már bizonyította a reishi, azaz pecsétviaszgomba nyugtató erejét. Emellett méregteleníti, puhítja és védi a hámréteget, antiallergén, gyulladácsökkentő és antioxidáns hatású, vagyis öregedésgátlóként is bevethető.

Ashwagandha – Az álombogyó néven is ismert gyógynövényt egyre többen alkalmazzák belsőleg a páratlanul hatékony szorongásűző, alvást segítő hatása miatt. Minden, stressz miatt fellángoló bőrproblémára (akné, rosacea, ekcéma) is óriási segítséget nyújthat. Külsőleg folthalványító, kollagéntermelést serkentő, hidratáló, regeneráló tulajdonságai miatt érdemes használni.

A mi tippünk:

  • Arcszérum adaptogén gyógynövényekkel Kiehl’s 30 900 Ft
  • Zöld teás esszencia ClinicCare X3M EGF 19 500 Ft
  • Hidratáló és bőrnyugtató szérum Origins 32 790 Ft
  • Frissítő arcpermet aloéval, adaptogénekkel és kókuszvízzel Mario Badescu 6300 Ft

Szerző: Jaksa Petra, fotó: Unsplash

A cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent.