A gomba lehet a pattanások ellenszere

2022. november 07.
Összegyűjtöttük azokat a gombákat, amelyek problémás bőr esetén hozhatják el a megoldást. Íme, kilenc gombafajta, ami intenzív hidratáló, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló.

Mivel a gomba a leginkább megosztó (imádott vagy éppen utált) élelmiszerek közé tartozik, az azokból készített szépségápolási termékeket is méltatlanul kevesen keresik, pedig létezik néhány olyan fajta, ami gyógyítja és hidratálja a problémás bőrt. Ezek a gombák úgynevezett adaptogének, vagyis képesek fokozni a szervezet fizikai és pszichés stresszel szembeni ellenálló képességét; egyensúlyt teremtenek: ami túlműködik, azt visszafogják, ami alulműködik, azt felhúzzák. A gombás bőrápolók kiválóan szerepelnek betegség, szoptatás, allergia vagy hormonális változások hatására fellépő túlérzékenység esetén, de jótékony hatással vannak a pattanásos, irritált, száraz vagy rosaceás bőrre is.

gombás bőrápoló

A bőrápolásban használt gombafajták

  • 1. A Tremella Fuciformist ezüst rezgőgombának is nevezik, ez messze a leggyakoribb gombás bőrápoló összetevő, látványosan hidratál, puhává és simává varázsolja a bőrt. Természetes hialuronsav hírében áll, mivel tömegének akár 500-szorosát is képes megtartani vízben. A kutatások alapján a Tremella Fuciformis antioxidáns, gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
  • 2. A Reishi gyakran turmixok és étrend-kiegészítők összetevője, a „halhatatlanság gombájaként” emlegetik. Visszafordítja a kollagén lebomlását és kezeli a sejtkárosodást. Sötét foltoknál is bevethető, ugyanis csökkenti a melaninkoncentrációt. Béta-glükán-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású.
  • 3. A Shiitake a hagyományos kínai orvoslásban is jól ismert gomba, amit az „élet elixírjeként” tartanak számon. A gomba erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, illetve a benne található kojsav a sötét foltok, elszíneződések esetén is segít.
  • 4. A Maitake Európában sajnos nem elterjedt, Japán hegyeiben, vadon nő. A listán szereplő többi gombához hasonlóan magas a béta-glükán-tartalma, ami gyulladáscsökkentő hatású.
  • 5. A Fomes Officinalis Kelet-Európában fellelhető gomba, a tűlevelű fák törzsén nő. Magas agarinsav-tartalmának köszönhetően összehúzó tulajdonságai miatt keresett gombafaj: csökkenti a pórusokat és minimalizálja az olajtermelést.
  • 6. A Coprinus Comatus Európában és Észak-Amerikában is megtalálható gomba, bőrvilágosító és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Annak ellenére, hogy jótékony hatással lehet a bőrre, nem gyakran használják bőrápoló készítményekben, mivel nehéz vele dolgozni. A betakarítás után azonnal bomlásnak indul. Néhány óra elteltével teljesen feketévé és használhatatlanná válik. Emiatt egyes gyártók speciális betakarítási módszerekkel dolgoznak.
  • 7. A Chaga az egyik legnépszerűbb gombafajta a szépségápolásban. A reishihez hasonlóan gyakran táplálékkiegészítőként is fogyasztják, de helyileg alkalmazva is látványos eredményeket hoz. Magas fitokemikália-tartalma miatt csökkentheti a bőrpírt és erősíti a bőrgátat. (A fitokemikália a növényekben természetesen megtalálható bioaktív vegyületeket jelöli, amelyek a színt, az ízt és illatot adják).
  • 8. Az Északi szarvasgomba Észak-Európából származik, erőteljes gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a bőrpírt, az érzékenységet és az irritációt.
  • 9. A Fehér szarvasgomba egy másik olyan ehető gomba, amelyet a bőrre gyakorolt ​​jótékony hatásai miatt vizsgálnak. Dél-Franciaországból és Észak-Olaszországból származik, magas aminosav-tartalommal rendelkezik, amely hatékonyan hidratálja a bőrt. Egyetlen hátránya, hogy nagyon drága bőrápolási összetevő.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!