Oprah 60 – 6 dolog, amit nem tudtunk róla

2014. január 28.
Nagybetűs történelem. Oprah Winfrey 60 éves – szinte összefoglalhatatlan, mi mindenben úttörő, első, legjobb, legeredményesebb. Azért nekifutunk.

A képgalériánkért kattints a képre!

Aktuálisan tudható, hogy nemrég nem szolgálták ki egy svájci butikban, hogy a The Butler című filmet, amelyben játszik, imádja Amerika, hogy Brad Pitt-tel lesznek a producerei a Selma című, Martin Luther Kingről szóló filmnek, vagy hogy Barack Obama nemrég Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. 2011-ben készítette az utolsó Oprah Show-t, és akkora csinnadrattával köszönt el a világ közönségétől, ahogy senki. Most pedig? Holnap lesz 60 éves – Isten éltesse!

6 dolog, amit tudtunk, de legalábbis sejtettünk Oprah Winfrey-ről:

1. Észak-Amerika egyetlen fekete milliárdosnője (természetesen dollárban), egyben a leggazdagabb afroamerikai nő a világon, a világ legbefolyásosabb asszonyainak egyike.

2.  A saját magazinja összes címlapján ő maga szerepel, egyszer volt mindössze páros címlapja Michelle Obamával, illetve egyszer Ellen de Generes mellett.

3.  Imádja a kutyákat, annyira, hogy azt nyilatkozta, ha lángokban állna a háza, elsőként az ő képeiket menekítené ki (persze magukon a kutyákon kívül).

4.  1985-ben vásárolta meg az első lakását a chicagói Water Towerben, később egy emelettel lejjebb is megvette szinte az összes lakást. Épp most, közel 30 év után akarja eladni a kétszintes luxusingatlant, 7 millió 750 ezer dollárért.

5.  9 évesen nemi erőszak áldozata lett, 14 évesen már terhes, ám elvetélt.

6.  A nagyanyja 3 éves kora előtt megtanította olvasni, és elvitte a templomba, ahol csak prédikátornak hívták, mert olyan szépen olvasott fel a Bibliából (Oprah ma a Harvard díszdoktora).

BÓNUSZ: Becslések szerint ő egyedül 1 millió pluszszavazatot hozott Barack Obamának a 2008-as előválasztáson (sokak szerint eleve felbecsülhetetlen az elnök megválasztásában játszott szerepe).

6 dolog, amit nem tudtunk róla:

1.  Eredetileg Orpah a neve (a bibliai Rúth könyvének szereplője, Orpa után), de rendszerint rosszul írták, összekeverték a betűket, így ragadt rajta az Oprah.

2.  2009-ben, amikor az összes amerikai magazinnak csökkent az utcai árus példányszáma, az Oprah Magazine 6 százalékkal még növelni is tudta az eladásokat.

3.  Annyira szegények voltak, hogy krumpliszsákokból varrt neki a nagyanyja ruhát, amiért a többiek kicsúfolták.

4.  Rengeteg filmben szerepelt, ám Spielberg 1985-ös filmje, a Bíborszín utána legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscarra is jelölték.

5. A The Oprah Winfrey Show amúgy is a legnézettebb talkshow volt az Egyesült Államokban, ám az 1993-as Michael Jackson-interjúja az amerikai televíziózás 4. legnézettebb műsora lett.

6.  O Egyháza: egyesek már csak így nevezik az Oprah-jelenséget, amellyel egyfajta spirituális vezetővé nőtte ki magát, nemhiába, úttörő a súlyos társadalmi kérdésekről való kendőzetlen párbeszédben: szegénység, családon belüli erőszak, női egyenjogúság, a melegek lehetőségei és jogai stb.

BÓNUSZ: Úgy becsülik, 500 millió dollárnál is többet jótékonykodott eddig a különféle, általa alapított ösztöndíjak segítségével, több ezer szegény sorsú fiatal köszönheti neki az oklevelét vagy a diplomáját. Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták, ám a szakma egy része csak fintorgott, és kikérte magának.