Bemutatjuk: Livia Firth, az ökokirálynő

2014. október 06.
Olvashattunk már róla Stella McCartney öko kollekciója kapcsán és láthattuk őt Collin Firth, színész oldalán. De ki is valójában Livia Firth?

Lánykori nevén Livia Giuggioli életében már egész fiatalkora óta jelen volt a környezettudatosság. A római, egyetemi évei alatt kezdte el tervezgetni, hogy mi lehet az a vonal, amivel sikerülne elérnie, hogy az emberekben kialakuljon az ökoszemlélet. Sokáig dokumentumfilm producerként dolgozott, míg nem aztán televíziós karrierét felhagyva, teljesen az öko világ felé fordult. Bátyjával, Nikolával létrehoztak egy üzletet Londonban, ami a fenntarthatóság elve szerint működik, azaz csak, és kizárólag olyan ruhákat és lakberendezési tárgyakat kínáltak, amelyek újrahasznosítható anyagokból készültek, illetve semmilyen káros hatást nem gyakorolnak a környezetre. Később bővült a bolthálózatuk, így ma már online is rendelhetőek termékeik a világ számos országából. A testvérpár Eco Age nevű cégüket 2007-ben alapította, melynek Nicola Giuggioli jelenleg is az ügyvezető igazgatója, Firth pedig a kreatív igazgató.

Livia férjével, Collin Firthel egy filmforgatáson ismerkedett meg. Többször nyilatkozta, hogy bár sokan úgy gondolják róla, a férje ismertségének köszönheti sikereit, de ő hiszi, hogy a projektjei azért működnek ilyen jól, mert egyre többen ismerik fel azt, mennyire fontos odafigyelnünk a környezettudatos életmódra. Egyébként a munkájukban mindketten elismert házaspár Londonban él, két gyermekükkel, Lucával és Mateoval, egy macskával és négy hallal.

Az tény, hogy amikor 2009-ben elindította a Green Carpet Challange felhívását, közrejátszott az is, hogy férjét Livia rengeteg díjátadóra kísérte el. Ezeken az alkalmakon döntött úgy, hogy mindent megtesz azért, hogy megnyerjen maga mellé néhány színésznőt és divattervezőt, hogy aztán a piros szőnyeget zöldre cseréljék. Többek között Cameron Diaz is csatlakozott hozzá, több alkalommal is felvette ugyanazt a ruhát, úgymond újrahasznosítva, kicsit átalakítva. Olyannyira jól fogadták a sztárok is Livia kezdeményezését, hogy egyre nagyobb nyilvánosságot kapott. Ma már a leghíresebb öko projektek az ő nevéhez fűződnek, számos nagy divatházat nyert meg a nemes céllal. Sikeres kollaborációt hozott létre Stella Mc Cartneyval,  a Guccival, Tom Forddal, Valentinoval.

Úgy tűnik, igenis eléri célját a fiatalasszony. Rengeteg díjat zsebelt be az elmúlt években, nem véletlenül becézik ökokirálynőnek. Kitüntették 2013-ban a Green Awardon, a Harper’s Bazaar megválasztotta Women of  The Yearnek, 2014 -ben Rainforest Alliance díjat kapott, majd az olasz  „chi a chi”, vagyis  „ki kicsoda”  elnevezésű versenyben is díjazták. Említésre méltó Green Cut  felhívása is, melynek célja az volt, hogy több brit divattervezővel együtt filmek ihlette ruhákat terveztek. A Gucci kimondottan Livia kezdeményezése miatt dobta piacra teljesen környezetkímélő táskáit. Az üzenet úgy tűnik célba ért. Teljesen természetes dolog nála, hogy a nagy partykon, akár egy korábbi menyasszonyi ruhából varrt estélyiben jelenjen meg, vagy a fia zoknijának darabjaiból készült virágokkal díszítse tüllszoknyáját. A fenntartható divat érdekében bátorítja a színészeket, hogy csilloghatnak kétszer is ugyanabban a ruhában, egy kis átalakítással.  

Collin rendkívül büszke feleségére és támogatja Liviát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy számos alkalommal a színész újrahasznosított zakót húz magára. Sőt, előfordul olyan is, ha a férj megunja öltönyét, a feleség estélyit varrat belőle magának.