Viola Davis Hollywood igazi élharcosa

2014. december 11.
Az USA-ban nézettségi rekordot döntő Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című sorozat főszereplője nem csak a szexi és veszélyes ügyvédnő szerepében mozog magabiztosan. Viola Davis sikeres színésznő, boldog édesanya és valódi harcos: évek óta küzd az éhezés és a diszkrimináció ellen.

17 millió éhező gyermekért

A kétszeres Oscar-jelölt Viola Davis arra használja népszerűségét, hogy felhívja a figyelmet a világunkat sújtó problémákra, így az éhező gyerekek fenntarthatatlan helyzetére is. A téma Violát személyesen is érinti: gyermekkorában ő is hasonló problémákkal küzdött, saját elmondása szerint nem egyszer az utcájukban található kukákban keresett magának élelmet. „Az USA-ban 17 millió éhező gyerek él, az iskolákban öt gyermekből legalább egy szembesül azzal, hogy nem tudja, holnap lesz-e mit ennie. Ahogyan én sem tudtam. Sokat szenvedtem gyerekkoromban, de hittem benne, hogy el fog jönni az a nap, amikor igazán jól lakhatok” – mondta könnyezve Viola a Variety magazin egyik estjén. – „Mindig velem lesz az az éhes kislány, aki voltam, ez egy olyan emlék, amit az ember sosem tud eltemetni. Ezért arra használom az ismertségemet, hogy senki se feledkezhessen meg ezekről a gyerekekről. Nem szeretném, ha csak annyit írnának a sírkövemre: színész és Oscar-jelölt. Szeretnék visszaadni valamit abból, amit az élet nekem adott.”

Harc a női szépségért

Viola azonban nem csak egy célért harcol. Fontos számára, hogy a fekete nők elfogadják magukat olyannak, amilyenek. Ennek az akciónak a szimbóluma a paróka, amely fontos építőeleme lett a „Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?” híres jelenetének is. „A fekete nők gyakran viselnek parókát, mert nem elégedettek a saját hajukkal. Pedig semmi okunk a szégyenkezésre! A Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? forgatásán meggyőztem a sorozat alkotóit, hogy adjanak nekem egy jelenetet, ahol látványosan megszabadulhatok a parókámtól. Így születhetett meg az első évadban az a pillanat, amikor Annalise Keating ügyvédnő leül a tükre elé, és szépen-lassan megszabadul nem csak a parókájától, de a teljes sminkjétől is. Már belefáradtam abba, hogy szégyenkezzek amiatt, amilyen valójában vagyok. Nincs olyan nő, aki ne törődne azzal, hogy milyen a külseje, de ezért sokszor túl nagy árat fizetünk. Én nem szeretném a kislányomat a külsőségekkel kapcsolatos társadalmi nyomásnak kitenni. Fontosnak tartom, hogy minden nő elfogadja magát olyannak amilyen, és felfedezze az önmagában rejlő szépségét.”

A híres jelenet a sorozatból:

A Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot az AXN csatornán láthatjuk hétfő esténként.