Hollywood még mindig mostohán bánik a nőkkel

2015. május 29.
Maggie Gyllenhaalt idősnek találták egy szerepre. Miért nem játszhatja el a mozivásznon egy 55 éves férfi szerelmét?

A 37 éves színésznőt egy filmes válogatáson idősnek találták ahhoz, hogy eljátssza egy 55 éves férfi szerelmét. „Először megdöbbentem, aztán elkeseredtem – nyilatkozta Maggie. – Ezután dühös lettem és végül nevetésben törtem ki.”

A hátrányos megkülönböztetés a színésznőnek különösen fájó, hiszen az év elején egy beszédében éppen Hollywoodot dicsőítette. A színésznő a tévés és a filmes világ forradalmi változását vélte felfedezni a számtalan, izgalmas női szereplehetőségben.

Pedig az idei fesztiválszezon úgy tűnt, fordulópontot hoz a hollywoodi színésznők számára. Patricia Arquette felrázta a filmes világot az Oscar-díj-átadón elmondott beszédében, melyben a nők esélyegyenlőségért és az azonos fizetésekért kampányolt. Lelkesítő beszédét sokan támogatták, Meryl Streep is, aki szintén megvívta a maga csatáit az őt érintő előítéletekkel szemben.

„Emlékszem, amikor negyvenéves lettem, a férjemet kérdeztem: Akkor most mi legyen? Mert itt a vége – mesélte Streep egy korábbi nyilatkozatában. – Abban a percben, hogy egy nő elhagyja a fogamzó képes kort, már csak olyan szerepekre számíthat, amelyek bizonyos szempontból különösek, groteszkek.”

Éppen ezért Meryl Streep, hogy némiképp javítson a helyzeten, tavasszal jelentős összeget adományozott a 40 feletti nők forgatókönyvíró-társaságának.

A témába vágó tanulmányok és beszámolók hatására az ACLU (Amerikai Polgári Jogi Unió) teljes körű vizsgálatot indított el a hónapban, a hollywoodi stúdiók, hálózatok és ügynökségek felvételi gyakorlatát helyezve központba.

Fotó: Profimédia – Red Dot