Az Amy Winehouse-ról készült film nagy vitákat kavart

2015. június 30.
A film rendezője, Asif Kapadia szembeszáll Amy Winehouse apjának vádjaival.

Július 9-én kerül a magyar mozikba az idei Cannes-i filmfesztivál egyik nagy kedvence, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A hatszoros Grammy-díjas énekesnőről szóló dokumentumfilm sosem látott archív interjúk, lemez- és koncertfelvételek felhasználásával mutatja be Winehouse tragikus életét. A film már a nemzetközi premierek előtt vitáktól hangos, ezért rendezője, Asif Kapadia a napokban mesélt a nemzetközi sajtónak arról, miért tartotta fontosnak, hogy megmutassa az igazi Amy Winehouse-t, akit eddig alapvetően a bulvárhírekből ismerhettek a rajongók.

„A legtöbben azt kérdezték tőlem még a film előtt, hogy miért akarok épp egy drogosról filmet készíteni. Engem pontosan ez a hozzáállás motivált – szörnyű, hogy egy fiatal felnőttről ilyesmiket mondanak. Leírták őt, pedig sokkal több dolog volt a háttérben” – magyarázza a rendező. Kapadia szerint események sokasága és elegye vezetett az ivászathoz, drogokhoz és az étkezési zavarokhoz. „Túl sok minden érte Amy-t és túl fiatalon: a hírnév, a pénz, a szórakoztatóipar és egyáltalán, London. A hozzá közel állók mindezt látták, ezért is volt nehéz rávenni őket, hogy segítsenek a film elkészítésében és meséljék el a saját verziójukat. Sokkolta őket, ami történt, bizalmatlanok voltak, de szép lassan megnyíltak, és a végén olyan volt számukra a közös munka, mint egy terápia” – hangsúlyozza a rendező.

A film Amy Winehouse fiatalkorát, az első koncerteket és demókat, az első bulizásokat és egyénisége alakulását – felemelkedését és bukását – mutatja be. A filmben jól látható, ahogy a környezetében élőket magával ragadja a lány természete, ami ki sem tudott bontakozni a nyilvánosság előtt, mert a média és menedzserei teljesen más megközelítésből mutatták őt be, gyakran hagyva, hogy akkor is színpadra lépjen, amikor nem volt arra alkalmas állapotban.

A filmkészítők célja az Amy – Az Amy Winehouse-sztori elkészítésével elsősorban az volt, hogy valós képet adjanak és hitelesen mutassák be az énekesnő történetét, mert eddig csak kifordítva lehetett azt látni – elsősorban a bulvársajtón keresztül. A menthetetlen drogos lány képének megdöntéséhez száznál is több interjút készítettek Winehouse gyerek- és felnőttkori barátaival, zenész kollégáival, testőrével és a szüleivel.

A Cannes-i premier óta azonban folyamatosan jelennek meg a filmről a család, főleg Amy Winehouse apja, Mitch Winehouse révén a negatív kritikák. Szerinte ugyanis nem fest reális képet a lányuk életéről, sem a vele való kapcsolatáról. Az apa szerint a film egyoldalúan kezeli a család részvételét lányuk alkohol- és drogproblémáinak kezelésében is, őt pedig a lehető legrosszabb fényben tünteti fel, ezért saját életrajzi film elkészítését is fontolóra vette a brit bulvárlapok szerint.

A család a film újravágását követelte, ami végül nem történt meg, ezért elhatárolódtak. Kapadia szerint az a legnagyobb baj, hogy a megkérdezettek közül többen szerettek volna inkább maguk érvényesülni a filmben és Amy történetében, a stáb azonban arra koncentrált, hogy a reflektort az énekesnőre irányítsák és őt, az ő valós életét mutassák be. Mitch kritikájára kitérve a rendező több interjúban hangsúlyozza: „Senki sem szerepelne a filmben, ha nem adta volna hozzá az engedélyét, és az elkészült interjúval is elégedett volt minden érintett, akinek a hangja hallható a filmben, különben nem használhattuk volna fel”. Amy életében többen hoztak olyan döntést – köztük Amy Winehouse maga és a közvetlen közelében állók is -, amelyek sajnos hozzájárultak a tragikus eseményekhez, és erre utólag már nem szívesen emlékeznek vissza az érintettek úgy, ahogy az megtörtént.

Az Amy Winehouse életét bemutató Amy – Az Amy Winehouse-sztori július 9-én kerül a magyar mozikba.

(Vertigo)

Nézd meg az előzetest!