5 híresség, akiről nem is tudtad, hogy menekültként érkezett Amerikába

2017. február 14.
Donald Trump menekültellenes intézkedései az egész világot megrázták, beleértve a hírességeket is. Meryl Streep szenvedélyes beszéde után azok a sztárok is kiálltak, akik büszkén vállalják, hogy menekültként érkeztek az országba.

Január végén Donald Trump elnöki rendelettel, azonnali hatállyal felfüggesztette a szír menekültek befogadását, illetve 120 napig a más országokból érkező menekültek beutazását is megtiltotta, hatalmas felháborodási hullámot indítva az egész világban. (UPDATE: A San Franciscó-i szövetségi fellbevtieli bíróság felfüggesztette az intézkedést, és úgy tűnik, ez egylőre így is marad.) Bele sem mernénk kezdeni az amerikai elnök intézkedéseinek minősítésébe – azt sokan megtették már, az épeszű emberek pedig amúgy is eléggé el vannak keseredve miattuk.

A SELF cikke inkább olyan módon szerette volna megmutatni az intézkedések fonákját, amihez mindenki tud kapcsolódni: a sokak által körberajongott híresség sorsán keresztül. Mert köztük is bőven akadnak menekültek, olyan amerikaiak, akik nélkül az ország ma egyáltalán nem lehetne ugyanaz a hely.

Mila Kunis

Az ukrán származású színésznő családja a szovjet rezsim elől menekült el az országból, mikor Mila még csak hét éves volt. Trump intézkedése után a színésznő férje, Ashton Kutcher Twitteren kelt ki az elnök ellen.

Rita Ora

Az énekesnő alig egyéves volt, mikor családja menekülni kényszerült Koszovóból.

Alek Wek

Alek Wek topmodell szudáni menekült: alig 9 éves volt, mikor polgárháború tört ki hazájában, ezért családja elmenekült a faluból, és rémes körülmények között, szenvedések árán jutottak el végül Londonba.

M.I.A.

A vagány énekesnő számai meghódították a slágerlistákat, de azt kevesen tudják, hogy M.I.A. Srí Lanka szigetén nőtt fel, ahonnan a polgárháború miatt kellett menekülniük.

Albert Einstein

A Nobel-díjas Albert Einstein 1933-ban hagyta el Németországot, és a náci párt elől menekülve utazott Amerikába. Az utazás közben állítólag reménykedve így fogalmazott: „Olyan földön fogok élni, ahol a politikai szabadság, a tolerancia és a polgárok közötti egyenlőség irányít.”

Fotók: Profimedia – Red Dot