Frances McDormand zseniális Oscar-beszédben állt ki az egyenlőségért

2018. március 05.
A legjobb színésznő kategóriájának győztese kihasználta az alkalmat, hogy a női történetek fontosságát hangsúlyozza.

Frances McDormand teljesen megérdemelten vehette át a legjobb színésznőnek járó díjat az idei Oscar-gálán Három óriásplakát Ebbing határában című filmjéért, a mindig nagyszerű McDormand pedig köszönőbeszédében sem okozott csalódást.

A 60 éves színésznő mocsok erős mezőnyből emelkedett ki, legyőzve a Lady Bird fiatal és gyönyörű csillagát, Saoirse Ronant, Margot Robbie-t, aki a Tonya Hardingról szóló életrajzi filmben alakított nagyot, vagy az Oscar-veterán Meryl Streepet. McDormand beszédében nem felejtett el tisztelegni kolléganői előtt, megjegyezve, hogy rengeteg a fontos női történet és női szereplő a filmiparban, akiknek muszáj hangot adni: „Nézzenek körül, hölgyeim és uraim, mert rengeteg sztorink van, amiket el akarunk mondani és projektünk, amihez finanszírozásra van szükségünk. Ne csak a ma esti partikon beszélgessenek velünk ezekről. Hívjanak be az irodáikba néhány napon belül – vagy jöjjenek a miénkbe, ahogy kényelmesek – és majd mesélünk róluk.”

McDormand végül két azt mondta, két szóval szeretné zárni a beszédet: az „inclusion rider” kifejezéssel arra utalt, fontos lenne, hogy azok az emberek, akik alkupozícióban vannak Hollywoodban, szerződéseik külön feltételeik között szabják meg, hogy a produkció egyenlőséget biztosítson a nőknek és más kisebbségeknek.