Exkluzív interjú az Oscar sztárséfjével: „Először a szemünkkel eszünk!”

2018. március 02.
Mr. Puck idén vállalta, hogy csak és kizárólag nekünk, a magyar Marie Claire-nek adjon privát interjút, annak apropóján, hogy ma mutatták be a sajtó résztvevőinek a teljes menüsort a bál leendő helyszínén.

Az Oscar-gála kétségtelenül legfelszabadultabb helyszíne a Governors Ballnak, azaz magyarul a kormányzói bálnak helyet adó bálterem, ami ugyanabban az épületben található, mint maga az Oscar helyszíne, a Dolby Színház. A kötelező, vörös szőnyeges vonulás és a színházteremben való feszengés után itt végre minden sztár kiengedheti a fáradt gőzt és a nadrágszíjat, felhörpinthet egy pohár drága pezsgőt, látványosan örülhet az Oscarjának, szelfizhet a többi sztárral vagy éppen túl az első sokkon (hogy nem viheti haza az arany szobrot) végre belefojthatja a bánatát egy (két… három…) trendi koktélba.

A sok, napokig – de a gála napján biztosan-  koplaló színésznő végre ehet pár mennyei falatot, amit idén is az Oscar 24 éve  hivatalos sztárséfje, Wolfgang Puck álmodik a tálcákra.

A kormányzói bált idén is a Ray Dolby bálteremben rendezik meg a Hollywood & Highland Center® legmagasabb szintjén. Idén ezerötszáz meghívott vendéget látnak vendégül a szervezők  – a  győzteseket, a jelölteket valamint a helyszínről közvetítő tévéstábokat.

A 2018-as kormányzói bál az Oscar 90. évfordulója előtt tiszteleg: a szervezők felidézik a filmtörténetet több mint százéves múltját, aláfestésként a filmművészet különböző korszakainak filmzenéi szólnak majd a bálteremben, miközben a vendégek eredeti mozgóképes és állóképes – a kamera mindkét oldalán készített – archív felvételekben gyönyörködhetnek. A 90. Oscar külön meglepetéssel is kedveskedik vendégeinek: az Oscar-szobrok történelmi bemutatóját tekinthetik meg a meghívottak a vitrinekben – a kilenc szobor kilenc jelentős díjnyertes mozielőadást képvisel majd. A főszerepet mégis az ételek, illetve az azokat megálmodó Wolfgang Puck séf veszi át a sztároktól ezen az estén. És bár Oscar-díjat még nem kapott, a sztárok a tenyeréből esznek. Lássuk, hogyan és mivel készült a sztárséf Hollywood nagy napjára.

Bizonyára számos Hollywood-i filmsztárnak kiismerte az ízlését a sok éves Oscar tapasztalata alapján. Figyelemmel szokta követni a jelölési procedúrát, hogy esetleg valamelyik sztárt kedvenc fogásával lepje meg a nagy napon?  

Nem igazán szoktam követni, hogy kik a jelöltek, de valóban sok sztárnak ismerem az ízlését.  Nem is annyira az Oscar miatt, inkább azért, mert sokan megfordulnak az éttermünkben év közben is. Az az igazság, hogy az Oscaron nem kedvezhetek senkinek sem… Nem állíthatom össze úgy a menüsort, hogy mi az, amit ez vagy az a filmsztár szeret. Úgysem csak egyetlen ételt fognak megkóstolni! (nevet) Az az egyik legjobb dolog a menüsorunkban, hogy a kistányéros fogások (small plates) egytől egyig más ízkombinációt képviselnek, mindenki talál számára ízletes falatokat.

Készül azért valami olyan újdonság, olyan íz a korábbi évekhez képest, amivel meglepetést okozhat akár visszajáró vendégeknek is?

Az az érdekes, hogy nem is annyira az új dolgokkal, hanem inkább a régiekkel lepjük majd meg a vendégeket… Természetesen vannak olyan újítások, amik eddig még nem szerepeltek a menüben, ilyen például a gyömbéres túró, de a legtöbb új falatkát a komfort ételek alapján alkottuk meg, ezért azok annyira nem lesznek meglepő ízek. Az idei menüben is szerepel egy állandó receptem, a trüffelel készült csirke pie, ami régi nagy kedvenc az Oscaron, de lesz Miyazaki Wagyu Beef Tartare, ami  pedig egy nagyon ízletes újítás. Tudja, minden évben kihozunk pár nagyon különleges, új ízkombinációt.

És a tálalásra, az ételek külső megjelenésére is legalább annyira figyelnek…

Az én elvem szerint egy étel külső megjelenése kiemelten fontos, mert úgy tartom, hogy: „Először a szemünkkel eszünk”. (nevet)

Amikor utoljára beszélgettünk, akkor éppen tervezgette, hogy 25 év után újra Budapestre látogat (egy barátja, a volt Amerikai nagykövet – Colleen Bell – invitálására.) Sikerült megszervezni a látogatást és megismerkedni a modern magyar konyhával vagy még várhatunk a vizitre?

Még mindig csak tervezem az utazást, de valóban szeretnék menni.  Egy dolgot viszont mindenképpen szeretnék itt megjegyezni.

A magyar konyha annyira inspiráló számomra, hogy volt olyan év az Oscaron, hogy felszolgáltunk magyar gulyást és igazi magyar csirkepaprikást is a vendégeknek!

A kormányzói bál dekorációja retrospektív, az Oscar kilencven évére tekint vissza. A menüben is meg fog jelenni néhány gasztronómiai elem, étel a majdnem száz éves receptekből?

Nem. Tudja, annyira unalmasak a régi receptek! (nevet) Egészen más a mostani koncepciónk, imádom azt, amit csinálunk. Hogy mit csináltak nyolcvankilenc éve a séfek… nem is igazán érdekel! (nevet)

Ami engem illet, az édességek (úgy az összes…) mellett a legfinomabb falatnak a  – nem érdem nélkül – közkedvelt füstölt lazac Oscar-t tartom. Viszont a szarvasgombás makaróni, illetve a burgonyába ültetett kaviár ellen sincs semmilyen kifogásom.

És végül a koktélok is megérdemelnek egy bekezdést. Idén a mexikóiak nemzeti itala a tequila kerül a koktélválaszték fókuszába. Nem tudni pontosan, hogy vajon Guillermo del Toro rendezőnek van-e valami köze a dologhoz… Bár a jelek szerint, ő inkább csak vizet érinti meg… (A  mexikói rendező filmjét, A víz érintését tizenhárom Oscarra jelölték.) Mi mindenesetre megszereztük az egyik tequila alapú koktél receptjét is – ha esetleg valaki úgy szeretne otthon ünnepelni a nappaliban, mint a friss Oscar-díjasok a Hollywood-i Dolby Theatre-ben.

Összetevők:

1 1/2 ounces Tequila Don Julio Blanco
1/2 ounce Pimm’s The Original No. 1 Cup
3/4 ounce Fresh Lemon Juice (fries citromlé)
1/4 ounce Simple Syrup (cukorszirup) 
2 ounces Tonic Water (tonik)
Sliced Cucumber and Borage Flowers for Garnis (szeletelt uborka és borágó virág)

Fotó: Vida Virág