6 ikonikus női karakter a vásznon – éljenek az erős nők

2019. március 08.
A nemzetközi nőnap alkalmából összeszedtük a leginspirálóbb női hősnők listáját Linda Hamiltontól Noomi Rapace-ig.

Sigourney Weaver az Alienben

Közel negyven év telt el azóta, hogy az első Alien-film beindította Sigourney Weaver karrierjét. A szerepet eredetileg férfinak írták, ám Ridley Scott rendező döntése, hogy inkább színésznő játssza Ellen Ripley szerepét, kulturális mérföldkő lett. Azóta is ritka alkalom, hogy nő játssza egy akciófilm főszerepét a férfiakkal teli mezőnyben.



Daniela Vega az Egy fantasztikus nőben
A chilei rendező, Sebastian Leilo érzékeny jellemábrázolása egy Santiagóban élő transznemű nőről tavaly meghozta az ország első  Oscar-díját a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A főhős, Marina egy fiatal pincérnő és énekesnő próbál megbirkózni párja elvesztésével és rosszindulatú családjával. A film körüljárja az előítéletek, homofóbia, transzneműség és a női lét kérdéseit, ugyanakkor szívbe markoló szerelmi történet. Vega lendületes játéka tökéletes az elhallgatni semilyen körülmények között nem hajlandó nő szerepében.



Michelle Yeoh a Tigris és sárkányban
Rengetegen állnak sorban a filmtörténet legjobb harcjelenete címért, de a Michelle Yeoh és Zhang Ziyi közötti küzdelem hajszállal a mezőny fölé magasodik. A gondosan megkoreografált, légies mozdulatok és az innovatív operatőri munka teszik felejthetetlenné a két harcos nő küzdelmét a Csing-dinasztia korabeli Kínában.

Linda Hamilton a Terminator 2-ben
Sarah Connort senkinek sem kell bemutatni, ikonikus film ikonikus szereplője. Az ő átalakulása szolid egyetemistából harcos amazonná épp elég indok arra, hogy megnézzük a filmet. Többször egymás után.

Charlize Theron a Mad Max-ben
Van miért mérgesnek lennie: az energiakrízis senki földjévé tette otthonát, meg akarják ölni és egy zsarnok uralkodó rabszolgává akarja tenni a nőket, hogy kihordják gyermekeit. Geroges Miller posztapokaliptikus mozija a nőket teszi főszereplővé, akik hajlíthatatlanul küzdenek egy jobb, nők vezette jövőért.



Noomi Rapace a Tetovált lányban

Noomi Rapace játszotta el először a svéd thriller filmváltozatának főszerepét. A filmben Lisbeth Salander ered egy eltűnt lány rejtélyének nyomába. A tetovált, piercingekkel kivarrt főhős Noomi Rapace értelmezésében vált feminista ikonná.


Fotó: Profimédia/Red Dot