Felicity Huffmant 14 nap börtönre ítélték

2019. szeptember 17.
Tizennégy nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Felicity Huffmant az egyetemi vesztegetési botrányban játszott szerepéért.

A szövetségi bíróság tizennégy nap börtönbüntetésre ítélte Felicity Huffmant, mivel részt vett az amerikai elitegyetemeken végigsöprő vesztegetési botrányban. A bíróság azzal indokolta a büntetést, hogy “a törvények egyaránt vonatkoznak mindenkire, függetlenül az anyagi lehetőségeire és pozíciójára”.

Nem gondolkozott
Az 56 éves színésznő májusban vallotta magát bűnösnek. Bevallotta, hogy 15 ezer dollárt fizetett az egyetem felügyelőjének, hogy javítsa ki legidősebb lánya felvételi tesztjében adott válaszait. A bostoni szövetségi bíróságon Felicity Huffman sírva ecsetelte, milyen hatással volt tette lányára, akinek fogalma sem volt a csalásról. “Csak annyit tudok mondani, nagyon sajnálom Sophia” – mondta a
Született feleségek színésznője. “Rémült voltam. Buta voltam, és hatalmasat hibáztam. Végtelenül szégyellem, amit tettem. Sokkal nagyobb kárt okoztam, mint amit valaha képzteltem. Most már tisztán látom, mi vezetett ilyen mélyre az úton, de ezek az okok nem számítanak, mivel végül is enyém volt a választás, mondhattam volna nemet” – tette hozzá Felicity Huffman a bíróságon. A kisebbik lánya esetében is gondolkozott hasonló beavatkozáson, ám ott máshogy döntött.


A szövetségi ügyészek szerint “az egyetlen lehetséges szankció az ilyen bűncslekmények esetén az elzárás”, így egy hónap börtönbüntetést és 20 ezer dollár büntetést kértek Huffman esetében. Indira Talwani bíró ehelyett tizennégy nap börtönbüntetésre, 250 óra közmunkára, egy év felügyeletre és 30 ezer dollár pénzbüntetésre ítélte a színésznőt.

Az első ítélet
A több mint harminc szülő közül, akik részt vettek az egyetemi vesztegetési ügyben Felicity Huffman az első, akinél ítéletet hirdettek. Az elmúlt hónapokban az ügyészek 51 ember ellen emeltek vádat, mindannyiukra börtönbüntetést kértek. Júniusban a Stanford Egyetem vitorla edzője, John Vandemoer, akit elsőként gyanúsítottak meg a vesztegetési botrányban, még börtönbüntetés nélkül megúszta. Az ügyben legfőképpen azt vizsgálják, hogy volt-e olyan áldozat, aki anyagi kárt szenvedett a vesztegetés miatt. Ha találnak ilyet, az súlyosbíthatja a büntetést. Felicity Huffman esetében nem volt ilyen áldozat. 


Mindenki egyforma a bíróság előtt?
Felicity Huffman és a többi szülő büntetése felkorbácsolta a vitát arról, vajon a bírósági rendszer egyenlően ítéli-e meg a különböző bőrszínű és gazdasági helyzetű személyeket. Az ítélethirdetés után az ügyészek megemlítették Kelley Williams-Bolar ügyét. Az asszony egy ohiói fekete elvált anya, akit 2011-ben ítéltek fogházbüntetésre, mivel a gyermekét a nagyapa lakcímére bejelentve, az ő körzetében illetékes iskolába íratta. 10 nap börtönre, három év próbaidőre és 70 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték. Később csökkentették a büntetés mértékét a kormányzó közbenjárására.


Jelzés a többi vádlottnak
A színésznő esetében hozott büntetés után sejthető, milyen ítéletet hoznak a többi vádlott esetében. A bírónő megjegyezte, hogy Felicity Huffman nem avatta be gyermekét a cselekedetébe és kevesebb csúszópénzt juttatott a többi szülőnél az egyetem dolgozójának. Volt olyan, aki 6,5 millió dollárt fizetett, hogy bejuttassa gyermekét egy elit egyetemre. 

Forrás: Time
Fotó: Getty Images