„Lelkem lámpása voltál” – szívszorítóan emlékezett fiáról a halála előtt Sinéad O’Connor

2023. július 27.
56 évesen, eddig tisztázatlan körülmények között meghalt Sinéad O'Connor. Az ír énekesnő korábban azt mondta, fia tavalyi öngyilkossága óta "zombiként él".

Szerda este rövid nyilatkozatban tudta a családja, hogy Sinéad O’Connor ír énekesnő 56 évesen elhunyt. O’Connor 1990-ben, Nothing Compares 2 U című ikonikus slágerével robbant be a köztudatba, és – gyakran akarata ellenére – élete végéig reflektorfényben maradt.

Sinéad O’Connor 1966-ban született Dublinban, debütáló és egyben Grammy-jelölést kapó albumával, a The Lion and the Cobrával 1987-ben jött ki. A világhírt azonban Prince slágerének feldolgozása, a már említett Nothing Compares 2 U hozta meg neki, ami több mint 400 millió megtekintéssel büszkélkedhet a YouTube-on. Borotvált fejével, erős meggyőződéseivel a popipar markáns karaktere lett, aki sok haragost is szerzett magának, amikor a Saturday Night Live műsorában nyilvánosan széttépte II. János Pál pápa arcképét 1992-ben – Frank Sinatra például „seggbe is akarta rúgni” érte.

Az énekesnő összesen 10 stúdió albumot adott ki, köztük sok egészen kísérletező zenei hangzású alkotással, és bár karrierjében volt egy hosszasabb hiátus, az elmúlt években reneszánszát élte.

Végigkísérte a spiritualitás

„Júda oroszlánja minden láncot szétszakít” – ezeket a szavakat tetováltatta kézfejére Sinéad O’Connor, míg mellkasára egy nagyméretű Jézus-képet varratott. Nyakát egy másik bibliai idézett, a „minden múlandó” (all things must pass) díszítette. Az 1990-es évek végén Bernadette Mary nővérként szerette volna újradefiniálni magát egy független katolikus csoport segítségével, 2018-ban azonban áttért a muszlim vallásra, és nevét is megváltoztatta Shuhada’-ra – noha továbbra is eredeti neve alatt lépett fel.

Fia halála összetörte

2022-ben tragikus esemény rázta meg az énekesnőt: 17 éves fia, Shane öngyilkosságot követett el. Mára már elérhetetlen Twitter-oldalán Sinéad O’Connor július 17-én még azt írta „zombiként éli az életét” azóta. „Ő volt az életem szerelme, lelkem lámpása. Egy lélek két része voltunk. Az egyetlen ember volt, aki valaha is feltétel nélkül szeretett engem. Nélküle elvesztem” – emlékezett fiára. Később több posztban is beszélt fia haláláról, egyszer például azt írta: „Gyönyörű fiam, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, életem legfőbb fénye úgy döntött, véget vet földi szenvedéseinek és csatlakozik az Úrhoz. Nyugodjék békében és adja Isten, hogy senki ne kövesse a példáját. Kisbabám. Annyira szeretlek. Remélem, békére leltél.”

Később az énekesnő egy videót is megosztott, amiben arról beszélt, mennyire megrázta őt fia öngyilkossága:

Az énekesnőnek egyébként összesen négy gyereke született, Shane mellett Jake Reynolds, Roisin Waters és Yeshua Bonadio. Sinéad O’Connor régóta küzdött kábítószerproblémákkal és mentális zavarokkal, melyekről többször is nyíltan beszélt a közösségi médiában. Halála oka egyelőre nem tisztázott, de néhány hete még arról tájékoztatta rajongóit, hogy új albumon dolgozik és hogy 2024-ben és 2025-ben reményei szerint visszatér majd a brit fővárosba, emellett ausztrál és európai turnét is tervezgetett.

Forrás: The Guardian, People Fotó: Getty Images