A fiatal lányoknál sokkal nagyobb az öngyilkosság veszélye

2018. december 08.
Egy átfogó brit kutatás szerint a fiatal lányok ötöde próbálkozott már önbántalmazással vagy öngyilkossági kísérlettel.

Fotó: Unsplash.com

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat átfogó felmérése szerint a 17-19 év közötti fiatal lányok ötöde próbálkozott már önbántalmazással és öngyilkossági kísérlettel, míg a fiúknál egytized az arány. A szakértők szerint az adatok nagyon aggasztóak és komoly kérdéseket szegeznek nekünk a fiatal lányok egészségét veszélyeztető tényezőkről, melyek között ott van a közösségi média, a szexuális erőszak, a kimondottan lányok vállára nehezedő nyomások és a mentális betegségek ellátási lehetőségei.

A felmérésből az is kiderült például, hogy a 11-19 év közötti gyerekek közül nyolcból egy gyermek szenvedett valamilyen mentális betegségtől 2017-ben. De az arány a fiatal lányoknál a legmagasabb: a 17-19 közötti kamaszlányok közel 24 százaléka küzd valamilyen mentális problémával, többnyire szorongással vagy depresszióval.

A szakértők szerint az érzékeny szakaszban lévő kamaszlányokra nagyon káros hatással lehet a közösségi média, a kortársaktól érzkező és a médiából sugárzott – elsősorban a külsejükre vonatkozó – nyomások, a szexuális kényszerek (például a szüzesség elveszítésének sürgetése), a testük tárgyiasítása és a fiatal nőket érő erőszak. Épp ezért nagyon fontos lenne a mentális problémák időben való felismerése és a szakszerű, hatékony segítségnyújtás.

TheGuardian