Ágyi poloskák lepték el a párizsi divathetet – a sztárok is megfertőződhettek

2023. október 05.
Nagy a nyomás a divatbemutatók szervezőin és résztvevőin, ha el akarják kerülni, hogy otthonukat is ellepjék az élősködők.
Ágyi poloskák lepték el a párizsi divathetet - a sztárok is megfertőződhettek

A felszínen úgy tűnhet, hogy a párizsi fashion week csupa csillogás, pedig egy egészen apró dolog vet hatalmas árnyékot a divatházak bemutatóira. A francia fővárost súlyos ágyi poloska-fertőzés fenyegeti, az apró vérszívók mindenhol megvetették a lábukat: a tömegközlekedési eszközökön, a repülőtéren, az éttermekben és még a mozikban is.

Tekintettel arra, hogy a városban divathetet rendeznek, rengeteg nemzetközi, A-listás sztárral a nézők soraiban, csak idő kérdése, hogy az ágyi poloskák a kifutókon is megjelenjenek, noha eddig nincs hír arról, hogy a rendezvény helyszínein is láttak volna élősködőket.

„Meg kell érteni, hogy senki sincs biztonságban, nyilvánvalóan vannak kockázati tényezők, de valójában bárhol rád kerülhetnek a poloskák, és hazaviheted őket” – figyelmeztetett a múlt héten Emmanuel Grégoire alpolgármester. Hozzátette, hogy a hatóságok egyre több segélyhívást kaptak, és az elmúlt hetekben szokatlanul sok megrendelés érkezett a fertőtlenítést végző cégekhez. A párizsi városháza szerint a vérszívókat még a jövő évi Olimpia előtt le kell győzni, különben még nagyobb lesz a baj.

A pánikhangulat egyébként országszerte terjed, az utazók fényképekkel és videókkal árasztották el a közösségi médiát, amiket a párizsi helyi közlekedési eszközökön és a Charles de Gaulle repülőtéren készítettek. Sokan le sem mernek már ülni, mert félnek, hogy őket is megfertőzik a poloskák.

Úgy tűnt, hogy az ágyi poloskák az 1950-es évekre nagyrészt eltűntek a köztudatból, de az elmúlt évtizedekben ismét erőre kaptak, és egyre ellenállóbbá váltak a vegyszeres fertőtlenítéssel szemben. Megtelepedhetnek matracokban, de a ruhákon és a különféle textileken is, éjszaka pedig emberi vérrel táplálkoznak. Ha nem lépnek fel ellenük megfelelően, szorongást, alvási problémákat és depressziót is okozhatnak.

Forrás: Elle.com, Guardian Fotó: Getty Images