Karikó Katalin magyar tervező ruhájában vette át a Nobel-díjat

2023. december 12.
Egy énekesnőből lett divattervező káprázatos fekete ruhájában vette át a legnagyobb tudományos elismerést Karikó Katalin – a büszke tervező néhány kulisszatitkot is elárult.
Karikó Katalin az 58. nő a történelemben, aki átvehetette a Nobel-díjat

Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva nyerték el a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú oltási technológia kifejlesztéséért, amelyet sikerrel alkalmaztak a covid-járvány elleni küzdelemben. Ezzel Karikó Katalin lett a 61. nő a történelemben, aki átvehette a rangos kitüntetést.

Bár a Nobel-díjasok listáját már korábban kihirdették, Karikó Katalin csak most, december 10-én vette át az elismerést Stockholmban. A jeles alkalomra a kutató – talán nem meglepő módon – egy magyar tervezői ruhát választott, méghozzá az énekesnőből lett divattervező, Csézy alkotását.

A fekete, hímzéssel és gyöngyökkel díszített darab csodásan állt Karikó Katalinnak, amit persze a büszke tervező sem tudott szó nélkül hagyni. Csézy az Instagram-oldalán árulta el, hogy sírva nézte végig, ahogy a magyar tudós az ő ruhájában veszi át az elismerést. A posztban gratulált Karikónak, illetve külön köszönetet mondott Karikó Zsuzsának, Szivek Tímeának és Raczkowski Marjanának is.

A montázsban Csézy egyébként nemcsak az elegáns ruhát mutatta meg, de egy Karikó Katalinnal készült közös képet is megosztott követőivel.

Fotó: Getty Images