Darnyi Tamás minden idők egyik legeredményesebb magyar úszója – Így él manapság az egykori olimpikon

2024. július 15.
Darnyi Tamás az 1988-as szöuli és az 1992-es barcelonai olimpián is rajthoz állt, mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyesúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Négy olimpiai aranyérmével máig ő számít a legeredményesebb magyar férfi úszónak. De vajon hogyan él manapság az egykori olimpikon?
Darnyi Tamás olimpia
  • Darnyi Tamás 1975-ben, mindössze 8 évesen aranyérmes lett.
  • Négy olimpiai aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon.
  • De vajon hogyan él manapság Darnyi Tamás?

Darnyi Tamás 1988-ban és 1992-ben is győzedelmeskedett az olimpián: mindkét alkalommal olimpiai bajnoki címet szerzett 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. De négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet is.

De hogyan jutott fel a csúcsra, és mit csinál manapság az egykori olimpiai bajnok, Darnyi Tamás?

 

Darnyi Tamás nagyon fiatalon kezdte az úszást

Darnyi Tamás 1967. június 3-án született Budapesten. Egy újsághirdetésre jelentkezve tanult meg úszni, és 1975-ben, mindössze 8 évesen már a béka korosztálynak rendezett bajnokságon aranyérmes volt. Darnyi Tamás 1975-től az Újpesti Dózsa, illetve az Újpesti TE, 1991-től a Budapesti Rendészeti SE, 1993-tól a Sport Plusz OTP SE versenyzője volt. 1984-től 1993-ig a magyar válogatottban is szerepelt.

Darnyi Tamás az első igazán nagy sikerét 1982-ben érte el, amikor serdülőként megnyerte az ifi Eb vegyesúszó-számát 200 háton. Már ekkor megmutatkozott hihetetlen tehetsége, ugyanis a versenyen elért időeredményei a felnőtt magyar élmezőnybe illettek.

Darnyi Tamás az olimpián 1988-ban

Darnyi Tamás az olimpián 1988-ban

Darnyi Tamás az olimpián

A szöuli olimpián 400 méter vegyesen olimpiai csúccsal jutott a döntőbe, majd a döntőben saját, 1987-ben elért világcsúcsát megdöntve szerezte meg az aranyérmet. 200 méter vegyesen szintén a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol világrekorddal szerzett elsőséget. 

Az 1992-es olimpián 400 méter vegyesen másodikként jutott a döntőbe, ahol olimpiai csúccsal lett első. A 200 vegyes selejtezőjében szintén második, a döntőben első lett.

Darnyi Tamás minden idők legeredményesebb magyar férfi úszója

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó olyan rekordokat állított fel a pályafutása során, amelyekre a mai napig emlékszik az egész világ. Világbajnoki címet négyszer, Európa-bajnoki címet nyolcszor nyert, ráadásul 200 méteres és 400 méteres vegyesúszásban is többször megjavította a világ-, illetve az Európa-csúcsot.

Darnyi Tamás volt a világon az első úszó, aki 200 méteres vegyesúszásban két percen belüli időt ért el. Ötször választották az év magyar sportolójává. 1991-ben az év európai sportolója lett. Több mint ötvenszer nyert magyar bajnoki címet, 1985-től örökös bajnok.

Darnyi Tamás minden idők legeredményesebb magyar férfi úszója

Darnyi Tamás minden idők legeredményesebb magyar férfi úszója

Mit csinál manapság Darnyi Tamás?

Darnyi Tamás 1994-ben vonult vissza, de az úszás a mai napig az élete része maradt. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ), 1995-ben pedig megnyitotta saját úszóiskoláját. Gyurta Dániel is nála tanult úszni. Jónás Rita színésznő-műsorvezető volt a felesége, akivel két közös gyerekük született: 2002-ben Csenge és 2004-ben Piroska.

A házaspár sokáig kétlaki életet élt, Florida és Budapest között ingáztak, néhány éve azonban az útjaik különváltak. A pár válását követően a gyerekek az édesanyjukkal maradtak Amerikában, míg Darnyi Tamás új családot alapított Magyarországon, és született két gyereke.

Forrás: NLC, wikipédia Fotó: Getty Images