66 éves lett Madonna, a pop királynője – mutatjuk élete legvadabb képeit!

2024. augusztus 16.
Ha valaki, Madonna egészen biztosan érti a módját, hogyan kell ünnepelni. Hatvanhatodik születésnapját egy egyhetes olaszországi bulival teszi emlékezetessé, mi pedig archív képekkel emlékezünk rá.
Fekete-fehér fotó Madonnáról 1982-ből

Madonna augusztus 16-án, a mai napon töltötte be a hatvanhatot, a sajtó pedig már napokkal korábban a születésnapjától volt hangos. Az énekesnő nem csinált titkot belőle, hogy születésnapját egy héten át fogják ünnepelni Olaszországban, ahova természetesen fiatal párja, Akeem Morris is elkísérte. Mi ritkán látott archív fotókkal ünnepelünk. 

A tinédzser Madonna Louise Ciccone fekete fehér portréja

A tinédzser Madonna Louise Ciccone

Madonna Louise Ciccone 1958. augusztus 16-án született a Michigan állambeli Bay Cityben. Mindössze ötéves volt, amikor édesanyja mellrákban elhunyt. A kis Madonna szülővárosának katolikus iskolájába járt, jó tanuló volt, és nagyon szeretett táncolni. 

Portré Madonnáról 1978-ból

New York, 1978. – Madonna portré (Fotó: Michael McDonnell/Getty Images)

Egy tudatosan épített karrier

Madonna az 1970-es évek végén költözött New Yorkba, hogy valóra váltsa az álmát, mindennél jobban vágyott rá, hogy művészi pályára lépjen. Hogy pénzt keressen, felszolgált, klubokban lépett fel és demószalagokat osztogatott. Ezekről az évekről csak évtizedekkel később mesélt.  

„Az első évben fegyverrel fenyegettek, és miközben egy kést szorítottak a torkomhoz, megerőszakoltak egy tetőn. A lakásomat annyiszor feltörték és kirabolták, hogy egyszerűen nem zártam többé az ajtót. A következő években szinte az összes barátomat elveszítettem AIDS, kábítószer vagy golyó által. El lehet képzelni, ezek a váratlan események nemcsak abban segítettek, hogy az előttetek álló bátor nő legyek, hanem arra is emlékeztettek, hogy sebezhető vagyok. Az életben nincs igazi biztonság, kivéve az önbizalmat”

– mondta 2016-ban Madonna, amikor neki ítélték az év előadójának járó Billboard zenei díjat.

Pillanatkép Madonnáról 1979-ből

New York, 1979 – Pillanatkép Madonnáról egy öltözőben (Fotó: Michael McDonnell/Getty Images)

Madonna 1983-ban készítette el első slágerét, a Holiday-t, ami nemzetközi áttörést hozott neki, ezt követően pedig nem volt megállás. A 140-es IQ-val rendelkező előadóművész tudatosan építette karrierje minden apró részletét. Tudta, hogyan kell megmutatnia magát a színpadon, hogyan játsszon a kamerával, hogyan legyen polgárpukkasztó, és miképp feszegesse a határokat. Köztudott, hogy többször is szembeszállt az egyházzal, amelyet kettős mércével vádol.

Madonna a Kétségbeesve keresem Susant című mozi egyik jelenetében látható

New York, 1985 – Madonna a Desperately Seeking Susan (Kétségbeesve keresem Susant) című filmben (Fotó: Mondadori via Getty Images)

Óriási botrányt váltott ki 1989-es Like a Prayer klipje, amelyben égő keresztek előtt fehérneműben táncolt, megcsókolt egy fekete prédikátort. A Vatikán tombolt, a Pepsi felmondta a szerződését, a videót betiltották. Az MTV zenei csatorna később minden idők legátütőbb videójának nyilvánította a klipet.

Madonna a 12. American Music Awards-on

Los Angeles, 1985 – Madonna a 12. American Music Awardson (Fotó: Ron Galella/ Getty Images)

Madonnát a Like a Virgin (1984), a Material Girl (1985), a La Isla Bonita (1987) és a Like a Prayer (1989) slágerek tették megasztárrá, További dalai, úgy, mint a Vogue (1990), a Frozen (1998), a The Power of Good-Bye (1998), a Music (2000), a Hung Up (2005), a 4 Minutes (2008) és a Give Me All Your Luvin’ (2012) évtizedekig a világlisták élén tartották. 

Madonna fellépés közben a 14 órás Live Aid koncerten 1985-ben

Philadelphia, 1985 – Madonna fellépés közben a 14 órás Live Aid koncerten a John F. Kennedy Stadionban (Fotó: Stan Grossfeld/ Getty Images)

A legbefolyásosabb nő: Madonna

Négyszáz millió eladott lemezzel kereskedelmileg is a legsikeresebb előadók közé írta be a nevét, a Guinness Rekordok Könyve többször is a világ legsikeresebb női zenészének kiáltotta ki. Világ körüli turnéit a modern zenetörténet a popkoncertek úttörőjeként tartja számon. 

New York, 1986 – Madonna a Papa Don’t Preach című számának forgatásán, ahol egy ‘Italians Do It Better’ feliratú pólóban látható (Fotó: Vinnie Zuffante/Getty Images)

Sikerének és más művészekre gyakorolt ​​hatásának köszönhetően a világ legbefolyásosabb énekesei közé sorolják, akit a rajongók nemes egyszerűséggel a „pop királynőjeként” emlegetnek. A Rolling Stone magazin szerint Madonna a „legfontosabb női hang a modern zene történetében”, míg a Time magazin szerint Madonna a múlt század 25 legbefolyásosabb nőjének egyike.

Madonna a Who's That Girl? című mozi forgatásán ücsörög

A Who’s That Girl? (Madonna – Ki ez a lány?) című mozi forgatásán (Fotó: Vinnie Zuffante/Getty Images)

Madonna hét Grammy birtokosa, és két Golden Globe-díjat is bezsebelt. 1997-ben az Evita című zenés filmben nyújtott alakításáért díjazták, 2012-ben pedig az általa rendezett W.E. című mozi Masterpiece filmdaláért kapta az elismerést. 2008-ban bekerült a Rock and Roll Hall of Fame csarnokába, mára pedig a több mint 1 milliárd dolláros nettó vagyonával a zeneipar egyik leggazdagabb embere.

Madonna a James Foley rendezte 'Who's That Girl' című film bemutatóján 1987-ben

New York, 1987. – Madonna a James Foley rendezte Who’s That Girl (Madonna – Ki ez a lány?) című film bemutatóján (Fotó: Gary Gershoff/Getty Images)

„A zeneiparban eltöltött négy évtized alatt a következőket tanultam meg: Ha megdöbbentőnek, botrányosnak, idegesítőnek, problémásnak, provokatívnak vagy veszélyesnek tartanak, akkor jó úton jársz.”

Madonna és akkori férje, Sean Penn 1987-ben Los Angeles-ben

Los Angeles, 1987 – Madonna és akkori férje, Sean Penn (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Madonna a színpadon 1990-ben

London, 1990 – Madonna a Wembley-n (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Fotók: Getty Images Forrás: New York Post