Kaszálni tanult Borbély Alexandra

2024. augusztus 26.
Borbély Alexandrát újra főszerepben láthatjuk, egy bátor varrónőt alakít, aki a szerep kedvéért kaszálni, varrógépen varrni és kecskét fejni is megtanult.

Bár Borbély Alexandra édesanyaként élete főszerepét alakítja, rajongói a mozivásznon is találkozhatnak vele hamarosan. Szeptember 6-14. között a huszadik évfordulóját ünneplő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Borbély Alexandra főszereplésével készült Emma és a halálfejes lepke (Ema a smrtihlav) című mozit is bemutatják.

A szlovák-cseh-magyar film a második világháború éveiben játszódik, főszereplője pedig Marika, a szlovák-magyar határon élő fiatal özvegyasszony, aki – miközben egy gárdista százados és egy német náci tiszt ostromolja – egy zsidó kisfiút bújtat a házában. A fiú egy pozsonyi szabó fia, akinél Marika korábban dolgozott.

A tulajdon életét is kockáztató Marika szerepét a Testről és lélekről színésznője, Borbély Alexandra játssza, aki egy Facebook-bejegyzésben elárulta, a szerep kedvéért megtanult kaszálni, kecskét fejni, varrógépen varrni, három nyelven dialektusban beszélni, jéghideg tóban gyerekkel merülni, állatokkal és gyerekkel forgatni.

„Sok mindent kíván tőlem a szerep, de ez a legerősebb dopping számomra. Imádom, amikor erőmön felül kell teljesítenem. Főleg, ha olyan dolgot kér tőlem a rendező, ami még a civil életemből is kimaradt. Falun nőttem fel, de a nagymamám udvarában is féltem a szárnyasoktól. Nem még a patkányoktól, mert ebben a filmben még azok is futkosnak körülöttem” – nyilatkozta az Új Szónak Borbély Alexandra.

A történet a túlnyomórészt magyarok lakta Pozsonypüspökin, egy Pozsonyhoz közeli kis szlovákiai településen játszódik. Borbély Alexandra magyar színésztársai Ujlaki Dénes, Monori Lili, Derzsi János és Molnár Piroska. Iveta Grófová filmje Peter Krištúfek Emma és a halálfejes lepke című novellája alapján született, és igaz történeten alapszik. A szerző, aki korábban adaptálta forgatókönyvre a művet, 2018-ban, a film forgatása előtt egy tragikus balesetben elhunyt.

Forrás: CineFest