Feltörekvők: Vecsei Zsófia előtt megemeljük a kalapunkat

2014. november 20.
Ha azt gondolnánk, a mai fiatalok egyáltalán nem hordanak kalapot: tévedünk. És akkor is, ha azt hisszük, a mai fiatalok között nincs olyan, aki kalaptervezéssel foglalkozik. Bemutatunk nektek egy huszonéves lányt, Vecsei Zsófit, akire nem csak a magyar szakma figyelt fel.

Hogy jött az ötlet, hogy kalaptervező legyél?

Egyáltalán nem volt számomra egyértelmű, hogy valójában mit is szeretnék csinálni. Kisgyerekként édesanyámmal mindig alkottunk valamit, aztán gimnazista koromban kezdtem el komolyabban érdeklődni a divat iránt. Bécsben jártam egyetemre, művészettörténetet tanultam és ebben az időben leltem rá egy kalapszalonra Budapesten. Annyira megtetszett, amit ott láttam, hogy később éppen itt tanultam meg a kalapkészítés alapjait.

Mi az, ami vonz a kalapkészítésben?

Beleszerettem. Nehéz megmondani, hogy pontosan miért. Szerettem volna divattal foglalkozni, de nem éreztem elég motivációt a ruhatervezéshez. Én is készítettem portfóliót, jártam felvételikre. Egy kedves rokonom hívta fel a figyelmemet rá, hogy hallottam-e már a kalapkészítésről. Mindig is szerettem a kiegészítőket és annyira megtetszett a kalap készítése, hogy az egyetem befejezése után Budapestre költöztem, hogy itthon tanuljam ki ennek a szakmának a csínját-bínját Várhegyi Évától, aki a mentorom lett.

Jelenleg Londonban élsz, csak ritkán jössz haza Magyarországra. Talán külföldön nagyobb az érdeklődés a kalapok iránt?

Ezt így nem mondanám. Itthon is rengetegen rajonganak a kalapokért és fejdíszekért. Kaptam egy lehetőséget kint, egy neves kalaptervezőnél dolgozom, ahol sokat tapasztalok és tanulok.

Mit kell tudni a saját kollekcióidról?

Legutóbbit a Gombold Újra! pályázatra készítettem, és a rendezvény kifutóján sokan láthatták a kreációimat. Az elmúlt évben a sajátokon kívül több kollaborációban részt vettem. De mindig törekszem arra, hogy valami újat csináljak, valami különlegeset, de a hordhatóságot szem előtt tartom. Mindenkink más tetszik és más is áll jól, ezért úgy gondolom, hogy minden kollekciónak változatosnak kell lennie. Sok minden inspirál; képek, emberek, események. Körvonalazódik a saját brandem koncepciója, amint itt az ideje: belevágok. Az, hogy itthon, vagy külföldön, még nem dőlt el, de mindenképpen egy nemzetközi márkát szeretnék felépíteni.

Mi a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a tervezésnél?

Egy kalap akkor jó, ha a viselője jól érzi magát benne, tehát fontos minden szempont: esztétikum, kényelem, hordhatóság. Kalapot tudni kell viselni és nem is olyan nehéz, mint sokan hinnék. Csak meg kell találni a személyre szabottan megfelelő darabot. A tervezésben nincsenek határok. Nagy kihívás viszont a megfelelő anyagok, technikák megtalálása és kombinálása.

A kalapoknál is olyan gyakran változnak a trendek, mint a ruhák esetében?

Kalapok között is van klasszikus és trendi. Ki ne ismerné Audrey Hepburn kalapját a Breakfast at Tiffany’s-ból? A ruhával együtt változik a kalap divat is. Mindig akad egy-egy felkapottabb forma, de nem kell a trendekhez ragaszkodnunk. Sokkal fontosabb, hogy jól álljon és önfeledten viseljük.

Bejutottál a Gombold újra! döntősei közé. Gondolom erre a sikeredre vagy a legbüszkébb.

Rendkívül jó érzés valóban, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Elégedett vagyok azzal, amit eddig elértem. Nagyon sokat tanultam Budapesten a kalapszalonban, de sok mindent magamtól kísérleteztem ki. Keményen dolgoztam az utóbbi két évben, hogy előrejussak a szakmában, és minden nap boldogan megyek dolgozni oda, ahova álmomban se gondoltam volna, hogy felvesznek egyszer. Nagy megtiszteltetés, hogy itthon is és külföldön is hordták már híres emberek a kalapjaimat.

Melyik áll a szívedhez a legközelebb? Nőknek vagy férfiaknak tervezel szívesebben?

Készítettem már férfi kalapot és baseball sapkát is. Hosszútávon is szeretnék mindkét nemnek fejfedőket készíteni. Két bátyám van, na meg rajtuk kívül is sok férfi van a családban. Nem hagyhatom ki őket sem a jóból.

A mai fiatalokat ritkán látni kalapban. Te hordasz?

Igen, én hordok kalapot télen-nyáron, nagyon szeretem őket. Minden alkalomhoz más illik és szeretek néha egy-egy bolondosabb, feltűnőbb fejdíszt is viselni például fesztiválokon. A mai fiatalokra általánosságban nézve valóban nem jellemző, de egyre többen hordanak. Mindenkinek meg kell találnia a sajátját és attól kezdve biztos, hogy ki sem fog lépni az utcára kalap nélkül…

Fotó: Varga Zsombor, Holecz Endre

Vecsei Zsófia munkái: