Ximon Lee lett a H&M Design Award győztese

2015. január 28.
A 24 éves Ximon Lee, a New York-i Parsons iskola végzős hallgatója lett a 2015-ös H&M Design Award nyertese. Férfiruha-tervezőként ő az első, akit kitüntettek a díjjal, és a Stockholm Fashion Weeken mutathatta be nyertes kollekcióját.

A divatbemutató mellé Ximon egy 50 ezer euró értékű díjat is nyert, valamint esélyt kapott rá, hogy kollekciójának darabjait idén ősszel a H&M üzletekben és webáruházakban eladható termékekké fejlessze.

„Ximon kortárs, ám költői hangulatú kollekciója teljesen lebilincselte a zsűrit a textíliák iránt tanúsított hozzáállásával és a részletek iránti hihetetlen figyelmességével” – mondta Ann-Sofie Johansson, a H&M New Development osztályának vezető tervezője.

„Szerintem ő egy különlegesen tehetséges tervező.” – árulta el Luella Bartley, a Marc by Marc Jacobs tervezői igazgatója, zsűritag. „Minden követelménynek megfelelt: szép kutatási eredménnyel állt elő, a textíliák fejlesztése nagyon ügyes volt, és jól megtervezte a termékeket.”

Az eredetileg hongkongi, jelenleg New Yorkban élő Ximont egy nemzetközi zsűri választotta ki Londonban. Innovatív kollekciója organikus és szintetikus textúrák rétegeléseit tartalmazza, melyek olyan anyagokat is magukban foglalnak, mint a műanyag és a karton, hogy a testtől elálló, eltúlzott formákat kreálhasson belőlük. Az új sziluettek még mindig felismerhető ruhadarabokból állnak, ám szabás és fazon tekintetében előbbre viszik a férfi ruházatot. A kulcsfontosságú inspirációt a Leningrád gyermekei című filmből vette Ximon, aki még Oroszországba is elutazott, hogy a kollekcióhoz saját személyes inspirációt szerezzen.

Az idei zsűri tagjai voltak:

Luella Bartley, a Marc by Marc Jacobs tervezői igazgatója

Lucinda Chambers, a brit Vogue magazin divatrovatának szerkesztője

Paula Goldstein di Principe, kreatív igazgató

Tommy Ton, fotóriporter

Angelo Flaccavento, szabadúszó divatkritikus

Justin O’Shea, a MyTheresa.com beszerzési igazgatója

Lily Allen, énekes-dalszerző

Ann-Sofie Johansson vezető tervező, New Development, H&M

Margareta van den Bosch, a H&M kreatív tanácsadója

– Nagyon utcai, nagyon művészet-inspirálta, nagyon építészeti, nagyon individualista, ugyanakkor elérhető is a kollekció, mivel a tervező minden alkotása mögött látható a történet és a történelem – mondta Tommy Ton. – Nagyon ígéretes fiatalember. Mindannyian éreztük és egyöntetűen felismertük, hogy ő a győztes.

– Nagyon meglepődtem, amikor kihirdették a győztest – mondta Ximon Lee. – A H&M Design Award nagyon sokat jelent számomra, és kezdő tervezőként el sem tudom képzelni, hogyan kezdhetném meg nélküle a saját márkámat. A kollekciómat eredetileg férfiak számára terveztem, de izgatottan várom, hogy viszontlássam a darabokat nőkön is.