Csodás tradicionális mongol esküvői ruhák – papírból

2015. február 06.
Merész, egyedi és különleges ruhakölteményeket álmodott az orosz származású tervező, Asya Kozina. De a tradicionális mongol öltözékek ihlette esküvői ruhák igazi különlegessége, hogy papírból készülnek!


Persze minden menyasszony szeretné, ha szikrázó napsütésben ragyogna hófehér esküvői ruhája, de ha valaki az orosz származású dizájner, Asya Kozina ruhakölteményeit választja, nem is teheti meg, hogy szemerkélő esőben vonuljon az oltárhoz. A csodás, tradicionális mongol ruhák inspirálta kreációk ugyanis papírból készülnek!

Kozina régi rajzokat és fotókat tanulmányozott, hogy megtervezze a ruhákat, aztán egyszerű, fehér lapokból vágta ki a formákat, amikből a végleges ruhákat megalkotta. Manapság a mongol lányok egyáltalán nem hófehér, hanem minél színesebb, vibrálóbb színekkel tarkított ruhákban mondják ki az igent, de a dizájner szerint a harsány színek csak elvonják a figyelmet a formák és minták szépségéről. 


A tervezőnő szerint egyébként az esküvői ruhákon keresztül kiválóan megragadható egy nemzet karaktere, azt a kultúrát szimbolizálják, amihez kapcsolódnak. A papírt pedig azért választotta alapanyagul, mert szerinte rengeteg lehetőség rejlik ebben a matériában. „Nagy potenciált látok a papírban. Egy lehetőség, hogy megformáljuk az ötleteinket… számomra az élet és művészet metaforája.” Persze papírral dolgozni nem fenékig tejfel. Az anyag rendkívül kényes, és a modellek fotózásánál különösen oda kell figyelni rá, hogy sehol ne gyűrődjön meg, vagy szakadjon el. 

Valószínűleg a rengeteg esküvői stressz mellett kész öngyilkosság lenne egy ilyen törékeny papírruhára is odafigyelni, de azt meg kell hagyni, hogy Kozina kreációja igazán különleges, látványos darabok.