A Daalarna idén francia bájjal és gyöngyökkel hódít

2015. március 13.
Március 6-án a Millenáris Teátrumban megrendezett Daalarna divatbemutatón Benes Anita esküvői ruhatervező ismét szemet gyönyörködtető menyasszonyi és alkalmi ruhákkal debütált. A tervezőnővel ez alkalomból beszélgettünk.

A 2015-ös kollekció a Pearl nevet kapta, melyet a XIX. századi Párizs, a gyöngyök és az örök csipke ihletett. Mind az alkalmi, mind az esküvői ruhák egyszerre romantikusak, bájosan nőiesek, ugyanakkor merészek és nagyon szexik. A titok a részletekben rejlik: az extravagáns oldalsliccek, a szív formájú hátkivágások és a mély V-alakú dekoltázsok egyedivé varázsolják a kollekció darabjait. A Daalarna által gyakran használt csipke a legkülönbözőbb kombinációkban jelenik meg a ruhákon, hol a teljes csipkéből készült testhez simuló fazonok, hol pedig a csipke felsőrész selyem, vagy tüllszoknya párosítássokkal kaptak hangsúlyt. Az esküvői ruháknál a törtfehér és a nude árnyalatai domináltak, a bevállalósabbak idén még virágmintákkal diszített nagyuszályos ruhát is választhatnak. A pasztell színű légies muszlin estélyik és a csipke koktélruhák a piros árnyalataiban, vagy éppen gyöngyház fényben pompáztak. Idén ismét Vágó Réka egyedi tervezésű ünnepi cipői díszítették a ruhákat, a romantikus frizurákat Hajas László, a sminkeket Sípos Zita készítette.

A képeket köszönjük Zsiborás Zsoltnak. Még több fotóért kattints IDE!


Miért pont a 19. századi Párizs inspirálta ezt a kollekciót?

Mert akkoriban a nők, nők voltak. Társadalmi elvárás volt, hogy egy fontos eseményre egy nő kitalálja a megjelenését, a ruháját, a haját vagy a sminkjét. Ha úgy tetszik, az volt a dolga, hogy szép legyen. Ma egyre kevesebb lehetőség van erre, és bár a hétköznapokon én is imádom a laza, unisex stílusú öltözködést, a felejthetetlen alkalmakra, mint például egy esküvő, szeretem a kifejezetten szép ruhákat.

A csipke és a gyöngy megunhatatlan és visszatérő motívumok. Miért kedveled őket?

A csipke egy esküvői ruhánál vagy estélyinél örök dolog. Az esküvői ruhatervezés kívülről egyszerűnek tűnhet, hiszen tőlem minden szezonban, szép, csinos, hosszú, fehér ruhákat várnak el. Megújulni évről évre, alapvető változtatások nélkül nem is olyan könnyű. Az európai kultúrában inkább idegennek számít, ha egy esküvői ruha nem fehér, hanem színes. Idén a nude számos árnyalata is megjelenik, mivel mindenkihez más színhangulat passzol jobban, sőt a mostani kollekcióba színes és virágmintás esküvői ruhákat is terveztem.

Szinte minden ruhán volt valamilyen rafinált hátkivágás. Ez az idei kollekció sajátja?

Ez idén nagyon hangsúlyos. Évek óta látom, hogy a nők sokkal fogékonyabbak egy nyitott hátra, mint egy nagy dekoltázsra. Nyilván arra is szükség van, de a jelenlegi legsikeresebb ruhánk nyakig zárva van és teljesen nyitott a háta. Ez általában mindenkinek jól áll, egy hátat megmutatni nem annyira kihívó. Aki nagyon bevállalós és nőies a hétköznapokon, furcsán venné ki magát, ha pont az esküvőjén lenne egy szűzies ruhában. Sokan inkább a visszafogottságra szavaznak, egy kis szexi részlettel megbolondítva, a nyitott hát pont ilyen. A menyasszonyoktól személyesen, első kézből kapom az információt, hogy mire vágynak, hagyom, hogy hassanak rám. A nyitott hátú ruha tervezésénél számos irányba lehet elindulni, van akinél gyöngydíszítést, vagy csipke bordűrt használunk, félig kinyitjuk, vagy éppen bezárjuk a ruháját, van akinél több féle anyag használatával érünk el különleges hatást.

Az évek alatt kialakult már, hogy milyen egy tipikus Daalarna ruhát viselő nő?

Abszolút. Nagyon határozott és trendkövető. Az életének azon a pontján van, amikor már megérkezett, tudja, hogy mit akar, kialakult szokásai és értékrendje van, ami adott esetben a hétköznapokon akár teljesen eltérő attól, amit én képviselek. Van olyan ügyfelem, aki a hétköznapokban iszonyú férfiasan öltözik, egy karrierista, férfias világban kell helyt állnia. Ebben a  naprakész és trendi világban nincsenek selymek, csipkék és muszlinok. És mégis, a tapasztalatom szerint, a bálok, estélyek vagy esküvők alkalmából a legelszántabb karrieristák is csipkét és romantikus, nőies ruhákat kérnek.

Idén az alkalmi ruháknál is sok pasztell színt láttunk, és persze a piros és pink árnyalatait.

A piros, a pink, a narancs és a korall nagyon erősen tartják magukat a kollekcióinkban, idén tavasszal a nagy divatházaknál, de a sportruházatban és a fehérnemű divatban is a trend színek közé tartozik. A piros örök, pont mint a fekete. Az esküvőn nagy szerepe van a menyecske ruhának, egy visszafogott esküvői ruha után jöhet egy merészebb modell. Ott fontos szempont a praktikum is, hiszen még jó lehet koktél ruhának, bálra vagy partira.

Van, aki nem a Bazilikába tervezi az esküvőjét…

Sok az egzotikus esküvő manapság, testvérem utázási irodájával is együttműködünk. Egy tengerparti esküvő annnyira meghitt és személyes, a menyasszonyiruha ott teljesen mást jelent, légiesebb könyedebb anyagokat és vonalvezetéseket használok, mint egy klasszikus, Bazilikába való ruhanál. Télre amúgy nem szoktam tervezni csak egyedi megrendelésre, nincs őszi-téli kollekcióm, sokan gyakran csak egy izgalmas nyári partira keresnek megfelelő ruhát.

Vágó Rékával milyen a közös munka?

Két és fél éve dolgozunk együtt és igazi öröm számomra, mert Réka nagyon jól látja az alkalmi cipők világát.  Egy bemutató előtt elsősorban nem biznisz szempontok alapján ülünk le beszélgetni, hanem együtt gondolkodunk, tervezünk és szerencsére egy hullámhosszon vagyunk. A menyasszonyaim nagyon szeretik őt és a cipőit is, sok közös ügyfelünk van. Szeretek nőkkel együtt dolgozni, mert egy ilyen nőies világban mint az esküvőké, bevallom, néha könnyebb is velük. Hiszek a női szemekben…