Rendhagyó divatbemutató a Romani Designtól

2015. április 02.
A Romani Design rendhagyó divatbemutatót tart az Akváriumban április 8-án 16 órakor, ahol a tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat ismert színésznőkön és színészeken csodálhatjuk meg.

Az április 8-án a Nemzetközi Roma Nap alkalmából önkéntes civil összefogás keretén belül a Roma Sajtóközpont rendhagyó programokkal készül Budapesten és több vidéki településen.

A program részeként a Romani Design rendhagyó divatbemutatót tart az Akváriumban április 8-án 16 órakor, ahol a tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat ismert színésznőkön és színészeken csodálhatjuk meg.
A Varga Erika által 2010-ben alapított divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás designer ruháin és kiegészítőin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak sokrétűségét, szépségeit, szerethetőségét. A vállalkozás az évek alatt újabb és újabb kollekcióival lépésről-lépésre nyitotta meg a szíveket, és döntött le képzeletbeli falakat.

A „My Identity-My Freedom” fantázianevet viselő Romani Design kollekció az identitását bátran felvállaló és azt szabadon értelmező modern nőt állítja a figyelem középpontjába, aki kreativitását, életörömét tudatosan megéli és képviseli. A kollekciót, melyet a Marie Claire Fashion Daysen is láthattunk, a roma női viselet egyik jellegzetes darabja, a kötény (kretinca) ihlette: ennek elemei, formái, díszítései köszönnek vissza a kollekció legújabb darabjain. A kretinca viselete generációkon átívelő jelentőséggel bírt: anyáról lányra hagyományozódott és az anya által megkezdett hímzéseket a lány tovább díszítette, varratta, így gazdagítva tovább annak motívumkincsét. A kollekció másik fontos eleme a mellény, mely szintén központi helyet foglalt el a roma viseletben. A Varga Erika által megálmodott ruhákat Diós Gabriella iparművész porcelán ékszerei és Varga Helena táskái egészítik ki.

A kifutóra lépő modellek között ott lesz Farkas Franciska, Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva… És Csuja Imre is!