Ékszerek matematikai függvényből

2015. május 06.
Meglepne titeket a matematika és az ékszertervezés összekapcsolódása? A PandArte bloggere most bemutatja nektek, hogy milyen egy parabola vagy egy hiperbola ékszer, amiket még hordhattok is!

Mennyire lepődnénk meg, ha miután megdicsérjük valaki nyakláncát az illető közli velünk, hogy amúgy ez egy transzformált abszolútérték függvény? Pedig erre ma már komoly esélyünk van, hiszen a serajewellery függvények és más matematikai összefüggések által inspirált ékszerei hamarosan egyre gyakrabban bukkannak majd fel Budapest utcáin.

A matematika és a divat keresztezésének gondolata elsőre talán meghökkentő lehet. A matematikáról ugyanis a legtöbbeknek szigorú és merev rendszerek, bemagolandó képletek és az unalmas iskolai tanórák jutnak eszébe.

„Pedig a matematika valójában izgalmas és játékos, nem mellesleg kifejezetten esztétikus!” – állítja az ékszerek tervezője. Fleischer Sára, a serajewellery megalkotója gimnazista kora óta foglalkozik gyerekek matematikai korrepetálásával. Az oktatás során is azt a játékos szemléletet igyekszik átadni tanítványainak, ami az általa tervezett ékszerekben is megjelenik.

A fractional fülbevaló mintázatát például a törtrész függvény ihlette, alakját pedig a Fibonacci-sorozat grafikus ábrázolása által leírt csigavonal inspirálta.

A serajewellery ékszerek tervezésekor fontos szempont volt, hogy fast fashion ékszerekhez közelítő árban legyen előállítható egy kifinomultabb formatervezésű iparostermék. Mint ahogy kifejezett cél volt az art deco-t idéző ékszerek tervezésekor az is, hogy jó minőségű anyagokból és helyi szakemberek segítségével készüljenek. A rézláncokat egy pesti rézlánc-készítő állítja elő, egy csepeli gyárban vágják ki a formákat, végső formájukat pedig Vágási Tamás ötvösművész mentorálásával az AKG ötvösműhelyében nyerik el.

A kollekcióban találhatóak parabola, vagyis másodfokú függvényből kialakított, hiperbola görbén (törtfüggvény), absolutérték függvényen alapuló ékszerek, illetve a koordinátarendszer közepén található 0-kat idéző darabok (zero).

Az ékszerekről többet a facebookon lehet megtudni.