Veszélyesen divatos – Három hőségbiztos öltözködési tipp

2015. július 08.
A jó időnek, a hosszan tartó nappaloknak és a temérdek szabadtéri programnak köszönhetően sokkal több időt töltünk a szabadban. Harminc fok felett sem lehetetlen a divatos megjelenés, de veszélyek is akadnak bőven, hiszen a kánikulában az egészségünkre is gondolni kell! Szegedi Kata divattervezőtől megtudhatjuk, hogyan legyen öltözékünk mindig az alkalomhoz és a szezon trendjeihez illő, dr. Jordán Zsófia általános orvos pedig ahhoz ad hasznos tanácsokat, hogy hogyan óvjuk magunkat a nyári napsütésben.

1. Leheletfinom anyagok, biztonságos színek?

„A nagy melegben nincs is kellemesebb, mint könnyed, kényelmes, lenge ruhákba bújva nekiindulni a városnak. A sötét színeket főként kiegészítőkön használjuk, mint nyaklánc, karkötő vagy gyűrű” – mondta a divattervező. Szegedi Kata 2015-ös divatkollekciójában méltán kapnak nagy szerepet az ehhez hasonló darabok, amelyekkel biztosan nem lőhetünk mellé harminc fok felett sem. „Mindenképpen óvakodjunk azoktól a kényes anyagoktól és színektől, amelyeken látványos nyomot hagy az izzadtság, például kerüljük a szürke világos árnyalatait is, ha tehetjük” – tette hozzá a tervező.

A divat mellett persze nem árt az egészségre is odafigyelni, a nagy melegben ugyanis sok veszélynek vagyunk kitéve, amit pár egyszerű trükkel kiküszöbölhetünk. Dr. Jordán Zsófia a következőkre hívta fel a figyelmet: ”Nyári kánikulában mindig tartsunk magunknál vizet, és az átlagosnál sokkal több folyadékot fogyasszunk. Ha kimegyünk a napra, védjük bőrünket naptejjel, fejünket kalappal, vagy bármilyen fejfedővel, és kerüljük a tűző napon való várakozást. Lehetőleg könnyed nyári ruhákat viseljünk, melyek könnyen szellőznek, nem izzadunk bele, valamint kerüljük a műszálas ruhadarabokat.”

2. Bevállalós kavalkád

„Bátran keverhetjük a mintákat: csíkosat a pöttyössel, kockásat a virágossal! Itt az a szabály, hogy nincs szabály. A lehetőségek korlátlanok, egy hívószava van ennek az úgymond trendnek, mégpedig a magabiztosság” – vallja Szegedi Kata. Aranyszabály, hogy valaminek mindenképpen stimmelnie kell az összhang kedvéért. Általában, ha a színek passzolnak, a minta már másodlagos szerepet kap, mert harmóniát sugall az összeállítás. „Egyre több helyen jelennek meg ezek a bohókás, elsőre összeszedetlennek tűnő megoldások, így rendkívül hamar azonosulhatunk ezzel a divatirányzattal, amely leginkább a hétköznapok hangulataiból inspirálódik. Emellett idén újra divatba jönnek a széles karimájú kalapok is: ennél stílusosabb és kényelmesebb megoldás aligha akad a kánikula hatékony enyhítésére, és akár a napszúrás megelőzésére” – mondta a tervező.

A kiegészítők, mint kendő vagy kalap nem csak divatosak, hanem nagyon fontosak is egészségünk szempontjából. Van azonban egy apróság, amiről gyakran elfeledkezünk nyáron, mégis védelemre szorul: ez pedig a szemünk. Dr. Jordán Zsófia szerint a következőkre érdemes odafigyelnünk napszemüveg választáskor: „Nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell a káros UV sugárzástól. A nem megfelelően kiválasztott napszemüveg rövidtávon hunyorgást vagy enyhe irritációt okoz, hosszútávon pedig akár macula degeneratio alakulhat ki, mely az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, jellemzően 50 év felett jelentkezik, és kialakulásában jelentős szerepet játszhat a fiatalabb korban elszenvedett szemet ért káros UV sugárzás. Ezt a típusú látásromlást rendszeres napszemüveg használattal védhetjük ki. Olyan szemüveget keressünk, amely CE bizonyítvánnyal rendelkezik, az UV sugarakat 400 nm-ig szűri ki és oldalról sem engedi be a fényt.”

3. Derekasan a forróság idején is

A tavalyi fesztiválszezon védjegyének számító magasderekú sortokat idén is megéri előbányászni a szekrény mélyéről. „Legyen szó ruháról, szoknyáról, hosszabb nadrágról, a magasított derekú darabok akkor érvényesülnek igazán, ha merész, élénk színű crop-toppal kombináljuk őket. Ez egy rendkívül nőies viselet, mely minden alkaton jól áll és rendkívül könnyű kombinálni őket nyáron és télen egyaránt” – mondta Szegedi Kata divattervező.

Ha már kiválasztottuk a megfelelő fesztivál-szettet, testünk védelméről is gondoskodjunk! „Gyakori a nyári kánikulában napégés, illetve a napszúrás kígyózó sorokban töltött várakozás után. Ha vízpart mellett van a fesztivál, fel kell készülni a szúnyogcsípésekre, valamint szövődményes lehet a darázs-, illetve a méhcsípés az érzékenyeknél. Sátras fesztiválokon oda kell figyelni a kullancscsípésekre, melyek által terjesztett kórokozók pár nap elteltével mutatják a típusos bőrjelenségeket, ezért bőrünket rendszeresen kell ellenőrizni” – figyelmeztet a doktornő.