Egy díva gyémántjai

2015. szeptember 29.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili ezúttal Rost Andrea operaénekessel közös kolleckióján kereszül avat be titeket az ékszerkészítés kulisszatitkaiba.

Sziasztok!

Mindig is imádtam a régi nagypolgári lakások eleganciáját. Mikor belépek egy ilyen otthonba, – melynek a stílusát még érintetlenül hagyták – úgy érzem, hogy a falak, a bútorok csak arra várnak, hogy belekezdjenek a sztorizásba…

Azt hiszem rólam is lesz majd mit mesélnie annak a hatalmas (400 négyzetméteres) Andrássy úti nagypolgári lakásnak, melyben a múlt héten mutattuk be Rost Andrea operaénekesnővel közösen tervezett ékszerkollekciónkat, a Rost Collectiont. De mielőtt jönnének az ékszerek, még egy apró kulisszatitok a lakásról: egy filmforgatás alkalmával a világhírű olasz filmsztár, Marcello Mastroianni is megfürdött a márvány fürdőszobában. 

Visszatérve a kollekcióra, Rost Andreát egy csodálatos nőnek és operaénekesnek tartom. Igazi díva, aki ha megjelenik akár a színpadon, akár a hétköznapi életben, körbeveszi az a különleges pezsgés, ami csak a hozzá hasonló “nagy kaliberekre” jellemző.

Első közös munkánk két évvel ezelőtt volt, mikor pályafutásának 25. évfordulójára egy kisebb volumenű, de szintén a luxus vonalhoz tartozó ékszerkollekciót készítettem neki, ami egyben a diplomamunkám is volt. Az akkori Opera Collection darabjait Andrea kedvenc Verdi hősnői ihlették: terveztem gyémántláncot Rigoletto Gildájának, rubint gyűrűt Othello Desdemonájának, valamint zafír brosst a Traviata hősnőjének, Violettának.

Nagyon örültem mikor újra felkért egy közös munkára, melynek inspirációja a párizsi Louvre egyik reneszánsz  Madonna festménye volt.  Andrea meglátta, hogy a kép nőalakja – egészen szokatlan módon –  gyűrűt visel az egyik ujján, aminek tökéletes egyszerűsége és titokzatos szépsége azonnal beindította mindkettőnk fantáziáját. Pár hónap alatt véglegesítettük a kollekció darabjait, majd indulhatott a gyártás. Minden ékszer 18 karátos aranyból készült, magas minőségű, kiváló színű gyémántok és drágakövek felhasználásával. A darabokat ötvös mesterek kézzel dolgozták ki, illetve néhány esetben 3D printing technológiát is felhasználtuk. De nem csak írok róla, meg is mutatom nektek: 

Rost Collection – Fine jewellery from LIKO | a fine jewellery on Vimeo.

Az ékszerek különlegessége még a variálhatóság. Van olyan fülbevaló, ami szétszedhető: hordható egy darab motívummal a mindennapokra, de a kiegészítő darabját ráillesztve egy igazán elegáns logó fülbevalót kapunk. A kollekció signature darabját, a brosstűt is hasonlóan álmodtuk meg, ugyanis hordható medálként is.

A bemutatóra kiválasztott nagypolgári lakásban szinte magától értetődő volt, hogy a kollekció nem modern vitrinekben, hanem a lakáshoz tartozó antik bútorokban lesz kiállítva. Kedvencem az antik páncélszekrény volt, amibe a legértékesebb, 206 darab gyémánttal kirakott gyűrű került. A bemutatón személyesen vezettem körbe a vendégeket, szinte tárlatvezetés szerűen meséltem a darabokról. Visszagondolva egész jól sikerült…azt hiszem, megvan a másodállásom!

Lili

Fotók: Karsay Katalin és Nagy Attila