Hímnemben ragozva – trendek a férfi ékszerek világából

2015. október 20.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili ezúttal a férfi ékszerek világába kalauzol minket.

Van egy jó hírem, hölgyeim: újra divat a férfiaknak ékszert ajándékozni! Mielőtt azonban úgy gondoljuk, hogy „hurrá, akkor megvan, mit kap a párom karácsonyra!” felkiáltással az első utunkba kerülő üzletben letudjuk a dolgot… attól félek nem lesz ilyen egyszerű.


David Yurman

A férfiak ezen a téren szerintem jóval kényesebbek, mint mi. Ha csak a szépségápolást nézzük, általában nem szeretik a sok kenceficét, elég két-három termék a polcon, de azok pontosan és hosszútávon illeszkedjenek az igényeikhez. Ugyanezt figyeltem meg az ékszert viselő férfiaknál is: a kiválasztott darab azonnal feleljen meg az elvárásaiknak, hűen tükrözve az egyéniségüket. 

Mivel ebben a szezonban a masculin look rendkívül népszerű, szerencsére a férfi ékszerek is kiemelt figyelmet kaptak.  Főszerepbe kerültek a mindennapokban hordható karkötők, nyakláncok, a különleges anyagokból készült darabok, amiknek köszönhetően a mandzsetta gombokra is más szemmel nézünk ezután. A legkedveltedd a fehér arany és a sötétebb, férfias kő színek használata, de a merészebbek rózsaszín arany színt is bevállalják.

Most néhány kedvencemen keresztül mutatom be nektek a trendeket:

Karkötők


LIKO Man

Az óra mellett, vagy a szabad kézen hordott egy-, vagy több soros darabok szinte tarolnak. A mostani divat szerint általában valamilyen drágakő bogyóból készülnek (onix, ametiszt, lapis lazuli és így tovább) és különböző díszek vannak közéjük fűzve. Ezek lehetnek egy Buddha, egy kézfej, kulcs-, vagy állatfigura, arany golyó vagy áttört gömb fekete gyémántokkal, mint amit a képen láthattok. 

Nagy kedvenc még a fonott bőr.  Szinte minden színben megtalálható, a karkötő csatja pedig szolid díszként szolgál. Ebből is lehet egymás akár többet is hordani.

Fontos, hogy eltaláljuk a megfelelő méretet és ne legyen túl robosztus egy vékony, vagy épp „láthatatlan” egy vastagabb csuklón. 

Mandzsetta gombok


Tateossian

Kifejezetten divat lett a hétköznapokban is mandzsettás inget hordani, mivel a különleges textúrák és anyagok felhasználásával készült darabok szinte kikövetelik a maguknak az elismerést. Az egyik nagy kedvencem ez a meteoritból készült darab. Igen, jól olvassátok ez egy földön kívüli meteor származékból készült mandzsettagomb, rendkívül különleges grafit szürke színben. De mutatok egyszerűbbet is, ez a khaki zöld, napa bőrből készült darab a luxus és az egyszerűség tökéletes kombinációja. 

Gyűrűk

A férfiak leggyakrabban csak jeggyűrűt  hordanak. Az angol szász országokban divat az egyetemen kapott pecsétgyűrűt is hordani, mert egy hova tartozást szimbolizál. Ebben a szezonban már nem kell a kiegészítő „szigorú” jelentését keresni, bátran húzhatnak bármilyen gyűrűt az ujjukra. Itt is a rendhagyó formák és minták érvényesülnek. Fekete gyémánt, különleges vésés, szín variációk és egyedi alakzatok között válogathatunk.  

Az erősebbik nem tagjai sokszor gondolják úgy, hogy ékszert hordani extrém.  Szerintem a lényeg az, hogy sajátjuknak érezzék a darabokat, trendektől függetlenül. Fontos, hogy mikor ajándékba veszünk nekik egy ékszert, ugyanúgy tegyük fel a kérdést, mintha magunknak választanánk: komfortosan érzi majd magát, ha ezt hordja? Illik a stílusához? Variálható-e a hétköznapi ruhatárával is? És máris nem extrémitásról beszélünk, hanem az egyéniségükhöz mindenben passzoló kiegészítőről, amiben persze mi is ott vagyunk.