Mix ’n’ Match – hogyan viseljük az ékszereket?

2015. november 02.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili ezen a héten az ékszerviselés íratlan – vagyis ezúttal írott – szabályaiba avat be bennünket.

Ha összeállítunk/vásárolunk egy kedvünkre való outfittet, elsőként a stílusunkat keressük a ruhákban, majd jöhet a színválasztás végül a kiegészítők. Úgy vettem észre, hogy általában a táskák és a cipők esetében válogattok biztosabb kézzel, mint az ékszerek között. Nem is egyszerű, ez tény, mert sokszor a nyaklánccal vagy egy feltűnő gyűrűvel az egész összeállításunkat koronázzuk meg.

Számomra egy stílusos nő mindig visel ékszert, mely nemcsak passzol a személyiségéhez, de a kisugárzását is erősíti. Persze, ezt a divat nagyasszonyánál, Coco Chanelnél senki sem fogalmazta meg jobban: “Az ékszer a divat láthatatlan és felejthetetlen kiegészítője, mely hírül adja érkezésed és meghosszabbítja távozásod.“

Az alap ékszertár – valami régi, s valami új

Van egy esküvői szokás miszerint a nagy napon viselnünk kell, valami régit, valami újat, valami kéket és valamit kölcsön…  az alap ékszerkollekció is hasonlóan épül fel.

Legyenek benne a saját ízlésünket, a divatot, kedves emlékeket megtestesítő darabok, de ugyanakkor nyugodtan hozzátehetjük még anyukánk vagy nagymamánk ékszerdobozának kincseit is.

Kiválasztottam néhány darabot, melyek nem hiányozhatnak egy klasszikusan elegáns hölgy kiegészítői közül. A divat ékszerek ugyan úgy részét képezhetik a kollekciónak. De bontsuk is le rögtön a szigorú korlátokat, nézzük mit mivel párosíthatunk!

1. Fehér gyémánt “stud” fülbevaló


Tiffany

Egyszerű, visszafogott, mégis meghatározó darab. Letisztult csillogásával igazi “glam” kiegészítő bármilyen alkalomra. Párosítható: egy nagyon mutatós és gazdagon dekorált karkötővel. Amit kerüljünk: ne hordjunk egyszerre több feltűnő ékszert.

2. Gyöngyök


Yoko London

A gyöngyök tarolnak, jelenleg minden típus divatos. A hosszú gyöngysortól kezdve, a bedugós fülbevalón át egészen az aranyszínű, igazán különleges déltengeri darabokig. A stílus, a méret és a szín választás tőlünk függ. A gyöngy olyan kiegészítő, mely a mindennapi megjelenésünkbe csempész egy kis luxust. Párosítható: Egy nagyon letisztult gyémántgyűrűvel. Amit kerüljük: Ne hordjunk egy szerre igaz gyöngyöket és bizsukat. A divatékszerekhez készült gyöngyös darabok önmagukban nagyon mutatósak, de keverve már elvesztik szépségüket az eredeti mellett, így a kívánt összhatás ellenkezőjét érjük el.


Yoko London

3. Cocktail gyűrű

Ebben az esetben csak a fantáziánk szab határt.  A cocktail gyűrűk jellemzője, hogy figyelemfelkeltő és önmagában is rendkívül mutatós.

Oscar de la Renta

A benne lévő drágakő bármilyen csiszolású és színű lehet. Általában egy domináns kő játssza főszerepet, melyet általában több kisebb kővel ékesítenek. Ez egy kifejezetten alkalmi darab, kicsit visszatetsző a mindennapi használatban. Párosítható: Egy hasonló színű medállal vagy nyakékkel. Amit kerüljük: Ne hordjunk egyszerre több cocktail gyűrűt egy kézen – még ha ez is az épp aktuális trend – , mert kioltják egymást.

4. Karkötő

Örök divat a “bangle”, vagy más néven merev karkötő illetve a tennis karkötő. A merev karkötő egészen vékony, az egy sorban kövekkel díszítettől, a vastag, feltűnő és részletekben gazdag darabig változhat. Hordható önállóan vagy egymás mellett felsorakoztatva.


Tiffany

A másik nagy kedvenc a “tennis” karkötő. Ennek jellegzetessége, hogy majdnem mindig egysoros és sok-sok külön álló foglalatból áll. Legtöbbször fehér gyémántal vagy színes drágakövekkel díszített. Jellegzetessége, hogy nem merev, minden foglalat külön mozog. Ezt leginkább az óra mellett divat hordani.

Párosítható: Egy nagyobb lógós fülbevalóval, mely ugyan olyan színű kövekkel van díszítve, mint a karkötő. Amit kerüljünk: Ügyeljünk arra, hogyha több karkötőt hordunk egymás mellett, ne karcolják szét egymást, mert az nagyon sokat elvesz egy ékszer ragyogásából.

5. Óra

Igaz, nem ékszer, de mégis egy olyan kiegészítő mely nagyon közel áll hozzá és sokan tényleg csak annak hordják. Az óra mindig harmóniában van a rajtunk viselt ékszerekkel, pontosabban – mivel egy órát kevésbé gyakran cserélünk-, a stílusunkkal.

Audemars Piguet

Lehet feltűnő kövekkel díszített, vagy akár rózsaszín aranyból készült, de lehet egészen letisztult alig észrevehető, ám mégis fontos kiegészítő.


Chopard Rose

Párosítható: olyan gyűrűvel vagy nyakláncal ami stílusban passzol hozzá. Amit kerüljünk: Ne hordjunk más színű fémből készült órát, mint amilyen színből az éppen viselt ékszereink készültek.