Divathét egy muszlim fővárosban – beszámoló a Jakarta Fashion Weekről

2015. december 07.
Kézzel készített, lélegzetelállító textíliák vagy éppen minimalizmus a fenntarthatóság jegyében - a sokszínű Indonéziában a "fast fashion" márkáktól a luxusdarabokig minden megtalálható. Olvasd el exkluzív beszámolónkat az egzotikus divathétről!

Indonézia hivatalos mottója az „Egységben a sokszínűség” tökéletesen tükrözi az ország nagyfokú etnikai és kulturális változatosságát. A főváros olvasztótégelyében a csillogó luxusüzletekből álló plázák és felhőkarcolók felületén a mélyszegénységben élő emberek tekintete és környezete tükröződik vissza, az egymás közvetlen közelében lévő világok közötti társadalmi szakadék pedig sokkoló. Ez a meghökkentő különbség a korrajzot illusztráló öltözködésben, divatban is jelen van. Míg a fast fashion márkák, a gyenge minőségű kínai áru dömpingje ellepi az országot, addig a slow fashion és a luxus az ország kultúrájának alappillérét jelenti.

A hagyományőrzés jegyében

Ellentétben az ázsiai országokat érintő sztereotípiával, miszerint kizárólag a gyenge minőségű tömegtermelés és a sweatshopok (Az olyan munkahelyek – jellemzően ruhaipari gyárak –, amelyek dolgozóik számára elfogadhatatlan munkakörülményeket teremtenek. A minimálbér alatti fizetés, a túlórázás, a gyermekek foglalkoztatása és a veszélyes munkakörnyezet a leggyakoribb problémák közé sorolhatók.) fellegváraként funkcionálnak, az indonéz luxusipar több évszázados múltra tekint vissza. A kézzel készített, lélegzetelállító textíliák és a tradicionális kézművesség mai napig fontos szerepet töltenek be az indonéz divat életében, amelyet a vibráló színek, autentikus motívumvilág és szigorú hagyományőrzés jellemez. A napokig vagy hetekig készülő anyagok, mint a batik (kelmefestő eljárással készült matéria, melynek mintázatát a viasszal kirajzolt motívumok adják), az ikat (kézi szövésű anyag, mely a felvetés előtti fonal festésén alapul) vagy a songket (tradicionális indonéz és maláj brokát anyag, amelyet kézzel szőtt selyem vagy pamut, és bonyolultan mintázott arany vagy ezüst szálak alkotnak) egy-egy tájegységre jellemző történet és filozófia köszön vissza. A tervezők túlnyomó többsége szigorúan őrzi az indonéz tradíciót, ez az attitűd európai szemmel igazi egzotikumnak számít, hiszen nemzetközi szinten csekély mértékben találkozhatunk hasonló példákkal.  A következő designerek azon közé sorolhatók, akik leginkább törekednek az országuk öltözködéskultúrájának sokszínűségét, gazdagságát bemutatni.

Anne Avantie

Anne Avantie, az indonéz divatlegendaként aposztrofált tervezőnő kollekcióját nem csak a divatszakma, hanem a nagyérdemű közönség is izgatottan várta. Népszerűségét mi sem mutatná jobban, mint a bemutató előtti kígyózó sorokban álló virágcsokrokat szorongató rajongók tömege, akik türelmetlenül várták, hogy megajándékozhassák imádott tervezőjüket.

Az idén bemutatott Gambang Semarang – Semarangi Xilofon kollekciót az arab, jávai, kínai és holland etnikumú jávai város Semarang inspirálta. Ez a kulturális sokszínűség a kifutón harmonikus, vibráló színek, a test vonalát követő kabayák (virágmintás hímzéssel díszített selyem, vékony pamut vagy egyéb anyag felhasználásával készült hagyományos dél-kelet ázsiai női viselet) formájában jelent meg. Az átlátszó tüll, csipke, flitterdíszítések, hímzések és kézzel készített batikolt anyag párosításával életre keltett az egy-egy kultúrára jellemző motívumvilág játéka tette lélegzetelállítóvá a kollekciót.

Kursein Karzai

Kursein Karzai Maravhilosa Ulos kollekciója az ulos, azaz köpenyek, kabátok és hosszú ruhák alkotta észak-szumátrai tradicionális viselet köré épül. A songket szövet (tradicionális indonéz és maláj brokát anyag, amelyet kézzel szőtt selyem vagy pamut, és bonyolultan mintázott arany vagy ezüst szálak alkotnak) dominanciája, a merész színek, nyomatok és a viktoriánus kort idéző csavar ámulatba ejtő kombinációja hagyományőrző elegyet alkot.

Anniesa Hasibuan

Anniesa Hasibuan Sasikirana kollekciója egy királynők uralta tündöklő világba repít minket. A couture költeményeken az arany játssza a főszerepet. A batikolt „prada” matéria (aranyszínű anyagok, a prada szó jávai nyelven aranyat jelent) flitterekkel, a szaténon megjelenő dombornyomott rózsák rabul ejtő tündöklése mellett a királynők alapvető tartozéka, a korona tette lehengerlővé a kollekciót.

New Generation

A Jakarta Fashion Week a Délkelet-ázsiai térség legnagyobb divateseményévé nőtte ki magát az elmúlt években. Legnépesebb muszlim többségű országként nem titkolt célja a muszlim divat központjává válni. Habár a tervezők zöme szigorúan követi az indonéz hagyományokat, egyre többen szakítanak ezzel a szokással, és oly módon tudják adaptálni gyökereiket, hogy az értelmezhető, viselhető és modern legyen kultúrától függetlenül.

Tex Saverio

Az indonéz Alexander McQueen-ként emlegetett Tex Saverio ruhakölteményeit viselte már Lady Gaga és Kim Kardashian, Az éhezők viadala: Futótűz emblematikus jelentében Jennifer Lawrence-en látható kreáció is a tervező nevét fémjelzi. A hagyományőrző high-couture vonal mellett, a designer idén bemutatta TXID ready-to-wear almárkáját. Az új kollekciót a fekete szín dominanciája, absztrakt motívumok, élénk színek, aszimmetrikus szabásvonalak és a bőr kombinációja teszi moderné és frissé.

Dian Pelangi

Dian Pelangi egyedüli indonézként szerepel a Business of Fashion #BOF 500 – A legbefolyásosabb személyek a globális divatiparban kiadványának listáján, mint egy fiatal tervező, aki új színt visz a muszlim divatba. A tervezőnő kollekcióiban a nyugati kortárs stílust ötvözi a hagyományos indonéz textiltechnikákkal, mint például a szövés, ikat vagy batik, ezzel egy egyedi, vibráló és érdekes világot teremtve.

Egy nemzetközi együttműködés kapcsán Dian Pelangi, Odette Steele és Nelly Rose által alkotott Co-Identity kollekciót a merész stílus és színhasználat jellemzi. A szőtt batik anyagokon megjelenő minták és applikációk az indonéz, afrikai és nyugati urbánus kultúra világát idézik. Az absztrakt, modern printek, graffitik mellett, az indonéz szigetcsoport madarainak mintája is megjelenik, hímzések és flitter kavalkádjával felerősítve látványt. A végeredmény egy olyan vibráló, modern kollekció, amely megőrizve az indonéz kézműves hagyományokat, egyedi és extravagáns tud lenni.

Amber Feroz

Amber Feroz az iszlám divatot képviselő, ready-to-wear kollekcióját a letisztultság, a strukturáltság és a monokróm színek jellemzik. A mértéktartó sziluettek, a bőr keménysége és a lágy esésű anyagok játéka, valamint a megcsillanó metálrészletek teszik mégis formabontóvá és egyedivé a közel-keleti tervező kreációit.

Fenntartható minimalizmus a fenntarthatatlanságban

Egyre több tervező szembesül azzal a tarthatatlan állapottal, amely az egész bolygónkra, különösképpen Indonéziára jellemző: felemésztjük környezetünket. A lakosság túl nyomó része műanyagba csomagolja magát, hatalmas mennyiségű nem megújuló forrást halmoz fel. Az utcákon óriási méreteket öltő szemét keletkezik, amelyet rendszerint nap végén elégetnek. Az erdőtüzeknek köszönhetően az ország szén-dioxid kibocsátása az nagyhatalmakéval vetekszik. Eközben a jelenkori gyarmatosítás javában zajlik, egyre több gyár települ az országba, köztük a legnagyobb fast-fashion márkák is. Habár a sweatshopok száma évről évre csökken, még mindig aggasztó azon munkahelyek száma, melyek embertelen körülményeket biztosítanak dolgozóik számára.

Ezeket a problémákat testközelből tapasztalva a tervezők személyes céljává vált, hogy változtassanak a helyzeten és példát statuáljanak mind az anyaghasználat, mind a megfelelő munkakörülmény teremtésének tekintetében.

FBudi

Fbudi művészi világának célja, hogy párbeszédet kezdeményezve jobbá tegye környezetét.  A Tahan Air kollekciót azok a harcosok inspirálták, akik saját hazájukért és békéjükért küzdenek. A tervezőt a civil háborúk, a capoeira, a Mad Max és a beduin törzsek világának eszmeisége ihlette, feltéve a kérdést: mennyit ér a saját szabadságunk a többiekével szemben? A fókuszban mégis a háborúban megjelenő remény áll, reflektálva a jelen helyzetre, azon emberi igényre, hogy megtaláljuk a saját otthonunkat, visszajussunk a gyökereinkhez. A ready-to-wear darabok a hagyományos kézi szövéssel készült nyers, organikus anyagok használatával készültek. A törzsi viseletre emlékeztető formák, szabások és befejezetlen szálak a természetes, utat törő erőt tükrözik.

I.K.Y.K.

Az I.K.Y.K. (I Know You Know) The Poetic Warrior kollekcióját a mások érdekeit maga elé helyező harcos szamuráj története inspirálta, aki sok csatát megvívott mások védelmében, megfeledkezve ezzel a saját akaratáról.  A szamurájok viselete a kollekció összes darabján visszaköszön: rétegelt, oversized sziluettek, természetes környezetbarát anyagok (len, pamut). A nyers, kézi szövésű anyagok, a természetes földszínek a harcos tiszta személyiségére reflektálnak.

SOE Jakarta

A SOE Jakarta VARSITY alapanyagaként szolgáló kézi szövésű textil egy egész országon át ívelő keresés, a végtelen hosszúságú fejlesztés és kísérletezés végeredményéként jött létre. A kollekció a klasszikus, tradicionális szabásvonalak, valamint sportos, konceptuális, edgy stílus ötvözete, amely úgy tud modern lenni, hogy hűen követi az indonéz hagyományokat. A strukturált, aszimmetrikus, oversized darabokon megjelenő nyers juta, a kobaltkék és zöld színnel átitatott, illetve csomózott anyagszálak és a sportokat idéző felvarrók teszik játékossá, dinamikussá a kollekciót.

ETU by Restu Anggraini

Az ETU márka koncepciója a feminin és maszkulin jegyek összemosásával egy neutrális szféra létrehozása, amely felhagy a nemekben való gondolkodással, mégis eleget tesz a muszlim viselet követelményeinek. A The Rationalist kollekciót letisztultság és funkcionalitás jellemzi, mégis a színek kontrasztjának, az anyagmanipulációs technikáknak és szabásvonalaknak köszönhetően egy olyan világot teremt, amelyet cseppet sem nevezhetünk szürkének. A legősibb arányrendszer, az aranymetszés konzekvens használata a derékvonaltól kezdve, a gallérokon keresztül a legapróbb részletig feltűnik, nyugodtságot és harmóniát teremtve. A fenntarthatóság jegyében a kollekció darabjai kizárólag olyan organikus anyagok felhasználásával készültek, mint például 100% pamut, len, ramie, különleges kikészítésű pamut alapú Bemberg Cupro.

Fotók: Femina Group (Dachri Megantara, Dennie Ramon, Bobo Firmansyah)