A rozsda is lehet divatos

2016. február 05.
A frissen végzett divattervező, Németh Zsófia Aliz egészen különleges kollekcióját mutatjuk meg nektek.

Németh Zsófia Aliz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakán végzett. A fiatal tehetség emellett Sophie Alice névre keresztelt márkáját már három éve építgeti, eddig elsősorban nyomott mintás pólókat, pulóvereket készített, amelyeket különböző dizájner boltokban várásolhattunk meg. (Például ITT!)

Diplomamunkája egyben első kollekciója is:

„A mestermunkám célja a rozsda, illetve a rozsdafoltok negatív megítélésén változtatni – meséli a tervező. – Ne eltávolíthatatlan szennyeződésként tekintsenek rá, hanem mintaként, amelyet a természet és a véletlen alkotott. Az általam kikísérletezett technológiával – amely a vas rozsdájának kémiai elszínezésén alapszik – ugyan olyan körülmények között sem lehetséges két ugyan olyan darabot létrehozni. Minden egyes minta egyedi és megismételhetetlen, mint bármi, amit a természet teremt. Az Ironmade’n kollekció darabjai tiszta pongé hernyóselyemből készült oversize jellegű ingruhák, amelyeket varrás után átitattam egy vegyszeres oldattal, majd összehajtva élére „vasaltam” egy rozsdás lemezzel. A vegyület a vassal reakcióba lép, és egy úgynevezett berlini-kék csapadék keletkezik, amely néhol a jellegzetes narancsos rozsda-barnával keveredve különféle zöld árnyalatokat ad. A mintázat pedig maradandó, akárcsak maga a rozsdafolt.”

Az Ironmade’n kollekció kísérleti fázisban tart, kereskedelmi forgalomban nem kapható. De a márka Facebook-oldalán megtalálhatóak azok a termékek, amelyeket meg is rendelhetünk!

A teljes kollekcióért kattints a képre!