Nőiesség és androgünitás: Csukovics Brigitta, a kontrasztok királynője

2016. október 19.
A Marie Claire három fiatal magyar tervező egyikeként a Cukovy-t kérte fel, hogy tervezzen egy ruhát, amelyet az Avon és Kenzo közös, Life illata inspirál.

Hogyan fogtál neki a tervezésnek?

Egy meeting során beszélgettünk a márka képviselőivel a parfüm inspirációjáról, alkotóelemeiről, megnéztük az illat image filmjeit, és persze megismerkedhettünk magával a férfi és női illattal is. Pont azért, hogy az első benyomásaink alapján alkothassunk, emiatt a parfümöt mindössze egyetlenegyszer szagolhattuk meg. Az első szippantásnál elfogott az intenzív életöröm és rögtön magaménak éreztem az illatot. Pozitív életenergia, fiatalság és vagányság árad belőle. Nagyon közel áll hozzám ez az illat, mivel én is pontosan ilyen pozitív, vidám és kicsit extrém vagyok. Nagyon erőteljes ez a parfüm, ezért kell hozzá bizonyos bátorság és extravagancia, hogy valaki pont ezt az illatot viselje. Megkíván egy bizonyos életérzést. Imádom a virágillatokat és az intenzív, nőies illatokat. Külön érdekesség, hogy az illat férfi változata is kifejezetten virágillatú.

Veled előfordult már, hogy férfi parfümöt fújtál magadra?

Még nem, viszont pár éve volt egy uniszex parfümöm, amelyről nem is igazán lehetett eldönteni, hogy eredetileg vajon női, vagy férfi illat lehetett. Nagy kedvencem volt, nagyon sokáig használtam.

Mi alapján választasz parfümöt egyébként magadnak?

Fontos számomra, hogy ne legyen túl édes illat, de legyen benne valami olyan különlegesség, olyan alkotóelem, amin feltétlenül el kell gondolkodni, hogy vajon mi is lehet? Emellett fontos, hogy legyen virág összetevő a parfümben, egyszerűen imádom a virágillatokat. Egyébként az életmódomra is jellemző a természetszeretet, pont most költöztem a kertvárosba, amelynek rajongok a nyugalmáért. A városi nyüzsgés mellett kifejezetten igénylem a csendet és a természet közelségét is ahhoz, hogy feltöltődjek és alkotni tudjak.

A tervezés során milyen benyomások, érzések, információk alapján alkottad meg a ruhát?

Mivel a tervezés ideje alatt zajlott a Cukovy 2017-es tavaszi-nyári kollekciójának tervezési folyamata is, viszonylag kevés időm volt konkrétan ennek a ruhának a megalkotására, de szerencsére az illatot annyira a magaménak éreztem, hogy szinte rögtön tudtam, milyen ruhát szeretnék. A rövid idő ellenére kifejezetten sok kutatómunkát végeztem, Kenzo Takada életrajzát és munkásságát részletesen tanulmányoztam, végignéztem az összes kollekcióját, cikkeket kerestem róla és minden elérhetőt elolvastam az Avonnal való együttműködésről is. Ezután anyaginspirációt gyűjtöttem, majd megkezdtem a tervezést.

Fotó: Gregus Máté

A végül elkészült ruhában mennyire az illatot láttad és mennyire Kenzót, a tervezőt?

A parfüm és a tervező együtt inspirált engem. Kenzo Takada inspirációja is benne van és az illat is. Direkt nem gondolkodtam hosszú estélyiben, szerettem volna egy kicsit indirektebb, elvonatkoztatottabb dolgot létrehozni. Bár első pillantásra nem tipikusan nőies a ruha, a részletek mégis kifejezetten azzá teszik. A megálmodott farmerruha ujját levágtam, és virág-applikációkkal díszítettem. Persze nem hagyományos értelemben készítettem el. Szokásom szerint a farmert szétszaggattam és választottam hozzá két szokatlan, különleges anyagot: egy szőrös, valamint egy kifejezetten finom francia textilt, ezekből virág origamikat varrtam fel a ruhára. Az applikációk elkészítése nagyon időigényes volt. A farmer szaggatása mellett a francia textil szélét is kicsit megtépkedtem, hogy plusz lazaságot kölcsönözzön a ruhának. A ruha az ellentétek vonzását fejezi ki: a francia textil eleganciája, finomsága a farmer lezserségével és a virágok alkalmazásával nem tipikus „csajos ruha” (ráadásul oversize is), a virág-applikációk mégis azzá teszik. Az illat a benne található virágok pasztellje helyett az én fantáziámban a narancs és a kék erőteljes komplementerségeként jelent meg, ezért élénk és vibráló színkombinációban kommunikáltam a friss, fiatalos jelleget. Azt sem szerettem volna, hogy a szépség túl direkten jelenjen meg a ruhámban, nem akartam „túl szép” ruhát tervezni, a szépség mégis megjelent a virágok képében. Ebben is az ellentétekkel játszottam. Nagyon vibráló, fiatalos, vagány dolgot szerettem volna összehozni, mivel számomra ez a parfüm illata és mondanivalója, valamint Kenzo Takada maga is ilyen. Természetesen bele akartam vinni a Cukovy eddigi jellemzőit is: mozgalmas, lendületes, kontrasztos. Szerencsés vagyok, hogy egy ilyen, engem és a Cukovy márkát abszolút kifejező, modern és formabontó, mégis nőies ruhában ábrázolhattam az illatot.

A ruhára ITT licitálhatsz!

A befolyt összeget az Emlőrák Gyógyításáért Alapítványnak ajánlották fel.