Gyere velem vidékre: „A tárgyaim én magam vagyok” – interjú Teimel Cintia keramikussal

2017. december 29.
Ebben az új, pörgő században egyre kevesebben viszik tovább a felmenők örökségét, főként, ha a foglalkozásukról van szó. Cintia nem szakadt el a fazekas gyökerektől, újító szellemben folytatja nagyszülei mesterségét. Gyere velem Óbányára, és ismerd meg Teimel Cintiát!

Egy többgenerációs fazekasdinasztia tagjaként mit jelent számodra a fazekas mesterség?

Mindenképpen a gyökereimet jelenti, egy kiindulópontot, emellett egy szakmát, amely a megélhetést biztosította családomnak több generáción keresztül. Úgy érzem, hogy a felmenőim szerették is, amit csináltak, a szakmájukat, a műhelyt és ezért maradhatott fent addig, hogy végül eljusson hozzám. Ebben nőhessek fel és megszerethessem én is.

Mi az, amit átveszel ebből az örökségből és mi az, amit te teszel bele a munkáidba?

Az örökségem a technikai tudás, amivel az agyaghoz nyúlok, a mesterség apró fogásai, amit kiskorom óta folyamatosan ellestem, megtanultam a műhelyből. A tárgyaim viszont már én vagyok saját magam, melyek egészen elszakadnak a talán kötöttnek nevezhető hagyományoktól.

Egy látogatható kerámiaműhelyt is működtetsz Óbányán. Mesélj erről, mi történik ott?

Ez a „nyitott műhely” már nagyapám idejében is működött, hiszen hozzá is betérhettek a látogatók és nézőként becsatlakozhattak egy-egy munkafolyamatba. Nálam ez kiegészült még korosztályonként, csoportonként, eltérő érdeklődési körönként változó foglalkozásokkal, agyagozással, korongozással, ékszerkészítéssel, vagy interaktív bemutatóval ahol a résztvevők megismerik a műhely működését a mesterség alapfogásait. Ezek a foglalkozások előre bejelentkezéssel, egyeztetett időpontban zajlanak, hogy én is mindig megfelelően felkészülhessek rájuk.

Szeretnéd, ha egyszer a gyerekeid is továbbvinnék ezt a mesterséget?

Természetesen szeretném, de semmiképp sem fogom rájuk erőltetni, ahogy ebben engem sem kényszerítettek soha és saját döntésem volt, hogy keramikusként tanulok tovább.

Óbányán kívül hol találkozhatunk a Teimel Cintia Kerámiákkal?

Egyenlőre Pécsett és környékén galériákban és vásárokon egész évben megtalálhat bennünket az érdeklődő. Természetesen elérhetőek vagyunk telefonon és online közösségi oldalakon is, Időről-időre kiállításokon is megjelenek.

Van kedvenc darabod a munkáid között?

Mindig van kedvenc darabom, minden égetés alkalmával kikerül a kemencéből egy-egy olyan darab, amitől csak alig-alig tudok megválni. Évszaktól és hangulattól is függ, hogy melyik lesz a kedvencem, és hogy melyiket szeretem a legjobban készíteni.

Mivel foglalkozol szabadidődben?

Nem tekintem szó szoros értelmében vett munkának, amivel én foglalkozom. Szerencsésnek mondhatom magam emiatt. Így szabadidőről sem beszélhetek. Ha éppen nem a műhelyben vagyok, legszívesebben kertészkedem vagy barkácsolok a férjem és a kutyáim társaságában.