Fedezzük fel Boldogkőváralját!

2018. június 19.
Van egy hely az országban, ahol furcsa hangulat várja az utazót. Dimbes-dombok, magányos házak, elhagyott várromok és mélyre temetett álmok mindenütt. A turistáktól kevésbé hangos, varázslatos tájban rejlő a lehetőségeket egyre többen kiaknázzák és új életet lehelnek az elfeledett falucskákba. Így született meg a Gönci Barack Vigasság.

Egyes elszármazottak sosem nyugodtnak bele új környezetükbe. Mint a földjéből kivetett növény, kényelmetlenül érzik magukat a szülőföldjük nélkül. Czakó Mónika és férje, Gábor sem szokta meg a fővárost. Multis karrierjüket adták fel azzal a küldetéstudattal, hogy szülőfalujukban, Boldogkőváralján próbálnak szerencsét. A tanakodást tett követte, így jött létre a Bestillo Pálinkaház. A házaspár azóta is a Gönczön termő barackból gyárt minőségi pálinkát, mely hírnevet hozott a hungarikumnak. Persze ha egy üzlet beindul, hozza magával a másikat. Vendégházakat, látogatókat, új éttermeket, új lehetőségeket és pénzt a kultúrára. Így született meg a Gönci Barack Vigasság, mely minden évben a térségbe csábítja a kíváncsiakat.

Gyümölcsöt ünnepelni

Mindazok, akik július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat. „Két fontos célunk van – mondja Mónika. – Azon kívül, hogy a hozzánk érkező vendégeknek szeretnénk kedveskedni, a helyiekben is szeretnénk tudatosítani, hogy milyen csodálatos és sokoldalú gyümölcs terem a mi tájunkon. Legyünk büszkék arra, hogy sárgabarackunk híres hungarikum, használjuk azt a szó nemes értelmében, és tegyünk együtt még többet az ismertségéért!” Idén a pálinkaház a Stílusos Vidéki Éttermiséggel, azaz a fővároson kívüli színvonalas és újító szemléletű vendéglátóhelyeket összefogó társulással együtt tesz azért, hogy az ikonikus gyümölcs a fesztiválon és azon túl is minél kreatívabban jelenhessen meg, és minél több vendég tányérján.

Élet a romok felett

A két napos fesztivál fő helyszíne Boldogkőváralja éke. A vulkanikus kiszögellésen nyugvó védővár romja középkori hangulatba ringat. Az oromra felkapaszkodva egy letűnt világba csöppenünk. Archaikusan beszélő várkisasszony fogad, lovagok párbajoznak az udvaron, régi történetek elevenednek fel, s még a középkori kínzóeszközök sem hiányoznak a pincéből. A vár kilátójából csodálatos panoráma nyílik a térségre. A fesztivál idején a várbeli nagyszínpadon lép fel a Blahalousiana, a Magashegyi Underground, illetve Gájer Bálint. Szombaton a Tárkány művek, a Follow the Flow és Hobo szórakoztatja a fesztiválozókat.

A környék csodái

Ha a bulizásra ráununk, felfedezhetjük a környék egyéb látnivalóit. Vizsolyban megcsodálhatjuk az első magyar nyomtatott Bibliát. Ha van kedvünk, alkalmi nyomdásznak is felcsaphatunk, kipróbálhatjuk a régi eszközöket és hazavihetünk egy saját replikát is a Biblia egyik oldaláról. Encs a gasztronómia szerelmeseinek kínál felejthetetlen élményt. Itt található az Anyukám mondta nevű kultikus vendéglátóhely, ahol két igazi tehetség, egy tökéletes séf és egy kreatív menedzser biztosítja a jó hangulatot és a felejthetetlen fogásokat. Foglaljunk időben asztalt, mert szinte mindig teltház van! Ha pedig ledolgoznánk a felszedett kalóriákat, ugorjunk át a szomszédos Zempléni Kalandparkba, ahol egy zseniális bob pálya, és hazánk leghosszabb zipline pályája turbózza fel az adrenalin szintet.

Szerző: Sin Bettina