Déli harangszó és hajnali müezzin Jaffában

2018. június 15.
Napóleontól Kim Kardashianig mindenki akart belőle egy falatot: Tel Aviv és déli „ómamája”, Jaffa ötezer esztendeje csábítja magához az utazókat, és bár az utcatáblák változnak, az ok ugyanaz marad: aki egyszer megpillantja Jaffa világítótornyának fényét az ódon kikötőben, nehezen mond búcsút az örmény-oszmán-brit-palesztin-izraeli álomvilágnak.

„A közösség változást teremt!” Ez volt a mottója az idei Tel Aviv Pride-nak, amelyre 2018-ban rekordszámú látogató érkezett. A Közel-Kelet szappanbuborékjának is becézett város egyedülálló karizmájával izgalmasan keveri a mediterrán-térség és az 1001 éjszaka meséinek hangulatát. A gigantikus felhőkarcolók és düledező faviskók egymás mellett magasodnak az égbe, az utcákon görkorizó ortodox rabbitól bikinit viselő transzszexuálison át trendi üzletasszonyig és hátizsákos hippikig minden és mindenki jelen van. Különösképpen Jaffában, az 5000 éves óvárosban, amelyet a világ összes nagyhatalma megkaparintott egy ponton, így minden egyes kő más korról, más vallásról, más nyelv és észjárásról mesél.

Kreatív körkép

Nem véletlen itt alakult meg a Yafo Creative művészeti kör (yafocreative.com) – Amnon Ron, filmrendező és producer vezényletével. A helyi művészek közreműködésével egy 100 éves oszmán épület új energiákkal telt meg: a kreatív közösségi térben vegán főzőkurzusokat és vacsorákat tartunk, koncertek és performanszok mutatkoznak be, a falakon pedig kéthavonta változó kiállítás kap helyet. Amikor beköltöztünk a vendégházként is működő urbánus palotába, a tárlat kurátorával karöltve kiötöltük: a Tel Aviv Pride előtt tisztelegve állítsunk össze egy tematikus kiállítást „Pávák” címmel, amely az LMBTQ identitás és önelfogadás egyes státuszait mutatja be – az elnyomottságtól a büszkeségig. A kiállítás augusztus végéig fut, de a kreatív közösség kapuja mindig nyitva áll, kövess minket Instán: @yafocreative.

Élet-udvar/ételcél

Jaffa bolhapiacának tőszomszédságában áll a Market House – a „piac ház” idén másodszorra nyerte el a „Tel Aviv legjobb reggelije” díjat, és valóban: a négy (!) telepakolt büféasztalon a krémes humusztól citromos-fokhagymás padlizsánkrémen és ropogós salátákon át és ínycsiklandozó, helyben sült burekászig (töltött levelestészta batyu), és shakshukáig (a Közel-Kelet válasza a lecsóra) az izraeli konyha minden színe megmutatkozik. A gourmet pékséggel és Uri Ben Dror és Michael Ankava, a MU Studio tervezőpárosának egyedülálló stílusérzékével ékes boutique apartman-épületet Izrael egyik legzseniálisabb építész legendája, Moshe Vered álmodta újra egy egykori bizánci kápolna romjaira. Mindez karnyújtásnyira az ódon óratoronytól, amely bár az oszmán uralom alatt, 1900-ban épült, a török szultán egy zsidó órásmestert, Moritz Schoenberget kérték fel a megépíttetésére, és arabok, zsidók, törökök és európai rezidensek együtt munkálkodtak három éven át tartó megépítésén.

Piknik a parton

Jaffa kétségkívül legmesésebb partszakasza „Ajami beach” – hivatalos nevén Givat Aliya. Jaffa déli csücske még egy évtizeddel ezelőtt is, mikor ide sodort az élet, afféle „inkább ne” zóna volt: lövöldözések és leszámolások híre terjengett, az utcákon kakasok szaladgáltak, a szövevényes sikátorok azonban mára „külvárosiasodtak”: az egykor „félelmetes” Ajami mára tengerparti villanegyed, a fehér homokkal borított tengerparton pedig végre messze vagyunk a város túlnyüzsgő partjaitól. Tökéletes beach piknik tipp: a Barzilay Tanya (Meshek Barzilay) lebomló dobozokban készíti össze a lakoma-kosarat – kihagyhatatlan camembert, kék sajt, és „labane” sajtjaikat kulináris mágusuk, Einut készíti 100% növényi alapanyagokból, de inkább itt a teljes menü: meshekbarzilay.co.il/delicatessen (vigyázat, nagyon csábító).

Éjjel-nappal Jaffa

Container, Anna Lou Lou, Shafa – a háromszög, amelyben a jaffai partiarcok mozognak. No nem tömött klubokra vagy kommersz fesztiválokra gondolok – a The Container egy régi hajóhangárból bohém koncertteremmé alakított étterem és bár, ahol hétről hétre helyi zenészek fellépései mellett koccinthatunk, az Anna Lou Lou az elfogadás és befogadás hipszter-temploma: az óvárosban megbúvó kis füstös bár táncparkettje nap mint nap megtelik, aki a „dobozon kívül” gondolkodik, itt mulat – burkába bújt „drag queen”-től palesztin hippiken át rebellis izraeli békeaktivistákig. A Shaffa pedig – a jaffai bolhapiac legmenőbb romkocsmája – még a koránt sem szürke hétköznap éjszakákat is utcabállá változtatja, ráadásul hajnali kettőig van (szenzációs) konyha.

Ja, és még egy rendkívül fontos hír azoknak, akik – ahogyan én – mindig készen állnak egy újabb tál humuszra: szemben a legtöbb „hummusiyával” a bazársor utcácskái közt megbúvó Main Bazaarban késő éjszaka is kapható a szavakba önthetetlenül ínycsiklandó csicserikrém.

Szóval, mikor jössz? Személyes kulináris-kulturális séták és túrák, utazó blogger workshopok Jeruzsálemtől a Holt-tengerig, és még több tipp online Tel Avivról a blogomon: whitecityboy.com/contact/

Kíváncsi vagy milyen télen a város? Kattints IDE!

Portré: Pia Anna & Christian Photography