Balaton Camino: 300 ezer lépés a tó körül

2019. október 05.
10 nap, 200 kilométer, 300 ezer lépés a Balaton körül. Október 5-én indul a Balaton Camino, a sétához pedig bárki csatlakozhat akár egy kisebb szakaszra, akár több napra, vagy elejétől a végéig.

A 2017-es zimankós februári és a 2018-as kánikulába hajló májusi túra után idén ősszel, októberben indul a Balaton Camino, a Magyarország legnagyobb tavát megkerülő séta, hogy a szüreti időszakban fedezhessük fel a Balatont. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben és képekben tudósítanak majd a szervezők, Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna. A napi indulási helyszínek és időpontok is nyilvánosak, csatlakozni bármikor lehet. Annál is inkább, mivel két hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a Balaton Camino tíz napja.


Mivel a bicikliút jól járható, és nincsenek benne nagy emelkedők, maga a naponta kitűzött 20-25 kilométer egy átlagos ember számára is teljesíthető, igaz, tíz napon át egymás után felkelni és nekiindulni nem mindig könnyű. Erdőkben, part mentén, nádasok mellett visz az út olyan csúcspontokkal, mint a balatonakarattyai magaspart, a szürkemarhás Kerekedi-öböl vagy a fonyódi kilátás a Badacsonyra és a tanúhegyekre. Ez az út nem a rohanásról szól. Séta közben találkozhatunk és beszélgethetünk a helyiekkel, hiszen a cél az, hogy megmutassák, a Balaton minden évszakban csodás úticél.

A Balaton Caminónak nincs külön szervezési vagy regisztrációs díja, csak amit a szállásra, étkezésre, utazásra költünk. Egyszerűen a csatlakozási pontra kell csupán menni az indulási időpontra (ami általában reggel kilenc óra a helyi vasútállomáson), és innen együtt indul a csapat.


A legrövidebb napon 14 kilométer, a leghosszabbon 26 kilométer a kitűzött cél. Az, hogy ki mennyi idő alatt teljesíti a napi távot, az erőnlét, lelkesedés, időjárás és még sok tényező függvénye. Klasszikus túrabakancsra nem lesz szükségünk – szinte végig a bicikliúton visz a Balaton Camino útvonala. Ehelyett egy olyan futócipő, sportcipő vagy bevált túracipő lehet jó választás, amiben már megtettünk jó pár kilométert.

Tervezett menetrend
1. nap, október 5. szombat: Balatonfűzfő – Balatonvilágos 17 km
2. nap, október 6. vasárnap: Balatonvilágos – Zamárdi 20 km
3. nap, október 7. hétfő: Zamárdi – Balatonlelle 24 km
4. nap, október 8. kedd: Balatonlelle – Balatonfenyves 20 km
5. nap, október 9. szerda: Balatonfenyves – Keszthely 26 km
6. nap, október 10. csütörtök: Keszthely – Balatonederics 14 km
7. nap, október 11. péntek: Balatonederics – Badacsonyörs 14 km
8. nap, október 12. szombat: Badacsonyörs – Zánka 16 km
9. nap, október 13. vasárnap: Zánka – Balatonfüred 19 km
10. nap, október 14. hétfő: Balatonfüred – Balatonfűzfő 20 km

A Balaton Camino időtartama: 2019. október 5., 9.00 – október 14., 12.00.

Fotó: Unsplash/Szabó Viktor, Schottner-Balla Bence, Reischl Krisztián