Az én utcám: Steiner Kristóf

2019. november 19.
Új rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Steiner Kristóf és kedvenc utcája következik!

Steiner Kristóf kedvenc utcája: Hunyadi utca (III. kerület)

A nyolcvanas években Csillaghegy még nem volt felkapott villanegyed, sokkal inkább egyfajta fővárosi falucska: a keresztutcák között sok még le sem volt betonozva, számtalan üres telken kicsiny erdők, mocsarak csábítottak minket, kicsiket – az unokatesóimmal rendszeresen mezítlábasan rohangáltunk, és még egy kedvenc üres telkünk is volt, amelyet „Gyémánt Sziklák”-nak neveztünk el.

Kakaskukorékolós reggelek, és – ahogy én neveztem a narancssárgás utcai fényeket – „lecsószínű lámpás” esték voltak azok, melyek ma is minden nap eszembe jutnak.

A Hunyadi utca egy rövidke utca kockaköves járdával, ami a környék „főutcáját”, a Mátyás Király utat köti össze a Békásmegyer felé tartó földutacskával, mely egy kis hídon vezet a panelrengetegbe.

Itt van Princz Ági néniék csemegeboltja, ahol reggelente frissen sült kakaóscsigát majszoltam, itt laktak a legjobb barátaim és játszópajtásaim, Bömbike, és Melinda, ide jártam oviba – Angéla néni Süni-csoportjába, és az utca végében egykor meghúzódó Amor Drink volt az első bár, ahol megittam életem első koktélját.

steiner_kristof_utcaja

A kedvenc épületem pedig természetesen a mi régi házunk, a 45 szám alatt, amely ma már a szüleim-alapította Buddhista Meditáció Központ. Sokminden változott, de a két hatalmas vadgesztenyefa, amelyeket a manzért ablakokból bámultam, amint belepte őket az első hó, vagy rügyezni kezdtek tavasszal máig ott magasodnak a környék fölé.

 

A közeli Mátyás Király útján volt a Csillag mozi, ahol először láttam a kedvenc filmjeimet, a Mary Poppints, az Óz a csodák csodáját, és a Micsoda nő!-t, ha pedig a Duna-part felé sétálunk, hamar megérkezünk a Vörös Hadsereg, akarom mondani Királyok útjához, ahol a Finom falatok ételbárban csodás főzelékeket toltam be, a Kállai-Kettős Pizzériában pedig először zúgtam bele az olasz klasszikus inspirálta fogásba, mely akkoriban jobban hasonlított egy hatalmas, kerek melegszendvicshez, mint pizzához, és én pont úgy szerettem.

Nemrégiben visszalátogattam, és a pizza mára igazi pizza lett, a melegszívű vendéglátás pedig a régi. A szintén környékbeli Bivalyos étteremben pedig igazi hamisítatlan magyaros fogások vártak – itt gyűltünk össze családilag minden szülinapon, ballagás és évnyitó után, meg – ahogy az anyukám mondta – egyéb „sátoros ünnepeken”.

Fotók: Bodnár Zsófi