Sajtok Párizsból
Hogy lehet kormányozni egy országot, ahol csak sajtokból 246 különböző fajta létezik? A klasszikus mondást De Gaulle elnöknek tulajdonítják, és tény, nehéz eldönteni, milyen sajtot válasszunk egy franciás lakoma lezárásaként – akár itthon is. A finom csemegét Nagy Károlytól kezdve XIV. Lajosig minden uralkodó nagyra becsülte, olyannyira, hogy a legendák szerint az 1815-ös bécsi kongresszuson nemcsak Európa sorsáról döntöttek a résztvevők, hanem – a diplomáciában szokatlan módon – még a sajtok minőségéről is hosszú vitát folytatott a két ínyenc államférfi, az osztrák Metternich és a francia Talleyrand.
Karácsonyi puding Londonból
Angliában a klasszikus karácsonyi vacsora alkalmával a pulyka után pudingot esznek a hagyománytisztelő britek. Természetesen Agatha Christie, a krimiírás koronázatlan királynője is így szokott ünnepelni, nem véletlenül adott Karácsonyi puding című történetében főszerepet a tradicionális brit süteménynek. Házi elkészítéséhez érdemes új pudingsütőformát beszerezni, így biztosan jól sikerül majd a vendégváró fogásnak is szuper különlegesség.
Szuvenír Münchenből
Idén elmaradt a hagyományosan hordócsapolással kezdődő müncheni sörfesztivál is. Bajorország legnagyobb népünnepélyét először 1810. október 12-én rendezték meg egy királyi esküvő tiszteletére. A trónörökös, a későbbi I. Lajos király ekkor vette feleségül Teréziát, a szász hercegnőt, és az ünnepségre München minden lakóját meghívták. Az eseményből tradíció lett, amit csupán a világháborús évek szakítottak meg; az Oktoberfest népszerűségét mutatja, hogy tavaly is több mint 6 millió látogatója volt. A fesztiválhoz tartoznak a sátrakban felszolgált söröskriglik, amelyekbe hajdanán egész pontosan 1.069 liter „folyékony kenyér” fért, ma a korsók általában egyliteresek. Minden évben újratervezik őket, eltulajdonításuk ugyan bűncselekmény (a biztonságiak a korsókra különösképpen vigyáznak), mégis sokan sportot űznek elemelésükből. A kriglik ma már megvásárolhatók, szuvenírként léteznek, a karácsonyi családi összejövetelen felidézhetjük velük a bajorországi ünnep hangulatát.
A tea dicsérete Moszkvában
Az orosz mondás szerint hosszan él az, aki gyakran teázik! A havas orosz teleket megidéző forró ital különösen finom lesz, ha szamovárban, valódi grúz tealevelekből főzzük. Kevesen tudják, hogy a szamovár kínai találmány, vízforralásra szolgált, a 19. századtól kezdve azonban minden rendes orosz háztartás tartozéka lett. Ebben készül a zavarka nevű teakoncentrátum, amit aztán forró vízzel hígítva az úgynevezett „sztakanokban”, a jellegzetes cirádás fém plusz üveg kombinációjú poharakban szolgálnak fel. Megfázás esetén málna- vagy áfonyalekvárt tesznek a forró teába, de hagyományosan mézzel is kínálják. Az igazi teakedvelő azonban – tartják az oroszok – magában issza a méregerős folyadékot, legfeljebb kockacukrot harap hozzá. Édesen vagy sósan, de feltétlenül jár hozzá a szuski, ami egy kis, kerek perecszerű sütemény: nem árt vigyázni vele, mert akkor az igazi, ha kőkemény!
Koktélok Havannából
Egy jó koktél biztosan segít abban, hogy képzeletben a szürke, hideg télből a forró nyárba utazhassunk. Sokféle kubai koktélt ismer a gasztronómia, mindegyikük alapja a fantasztikus ízű fehér rum. A daiquirit tört jéggel tálalják, a mojitóba mentalevél kerül, ez volt állítólag a híres író, Hemingway kedvence. A cuba libre vagy cubata kóla és rum keveréke. A rum amúgy a nádcukor gyártásakor fennmaradt melaszból erjesztett és lepárolt égetett szesz, tölgyfahordóban érlelik, és gyakran karamellel színezik.
Magazinokkal a nagyvilágban
Kedvet kaptál egy képzeletbeli utazáshoz? Segítünk! A csábító célpontokat ugyanis legkönnyebben magazinok segítségével választhatjuk ki, és a színes oldalak lehetnek idegenvezetőink. Hiszen kitűnő újságírók kalauzolnak bennük a világ számtalan országába, bemutatva a helyi szokásokat, köztük a gasztronómia megannyi csodáját. Tudósításokat olvashatunk nemcsak az ünnepekről, de a múlt és a mai, mindennapi élet megannyi titkáról: sikerekről és kudarcokról egyaránt. Egy több száz oldalas magazin különleges fotóival a világ legeldugottabb tájaira is elröpít; a helyiek szokásairól mesél, válogatott, extra receptekkel örvendezteti meg és szebbnél szebb terített asztalokhoz invitálja hűséges olvasóit. Azaz: egy jó magazin-előfizetéssel otthon lehetünk bárhol a nagyvilágban, és most, amikor – reméljük, csak időlegesen – bezárultak a határok, ennél tartalmasabb, sokféle igényt és érdeklődést kielégítő ajándékot nehéz lenne találni családtagjainknak, barátainknak – sőt, talán még saját magunknak is.
Fotó: Unsplash.com