„Imádom a nógrádi hegyeket, rajongok a Balatonért”

2020. augusztus 20.
Szeptemberi címlapsztárunk, Eke Angéla nemcsak tehetséges színésznő, de lelkes környezetvédő aktivista is. Vásárláskor tudatosan választja a magyar termékeket és utazásai során imádja felfedezni a magyar vidéket. Kedvenc magyarországi helyeiről kérdeztük őt.

Milyen szerepet játszik az életedben az utazás? Merre jártál külföldön az elmúlt időkben és milyen célból?

Szerencsés vagyok, mert a diplomát követően évente 2-3 alkalommal lehetőségem nyílt külföldi színházi szereplésekre, így elég sok helyre eljutottam, Amerikától Kazahsztánig. Bár ezek zömmel munkával teli utak voltak, azért mindig jutott egy kis idő felfedezni az adott helyet és betekintést nyerni a kulturális sajátosságokba. Abból, hogy egy-egy országban milyen a színház, vagy a kulturális élet, már elég sok mindent le tudok szűrni.

 A Covid-járvány miatt mostanában nem lehet annyit külföldre utazni. Hiányzik az utazás?

Egyáltalán nem, bár idén olyan turnéállomások maradtak el a vírushelyzet miatt, mint New York, Bécs, és Görögország. Talán ehhez hozzájárul az is, hogy eddig még soha nem utaztam el hosszabb időre. Soha nem fért bele az időmbe. Gyorsabb, kapkodós útjaim voltak. Repülőre szállni nem szeretek, utálom a stresszt, amivel jár, a reptéri légkonditól mindig beteg leszek. Nem beszélve a repülés környezetszennyező hatásáról. Tavaly a Magyar Akác darab társulatával egy tudatos döntés eredményeként vonattal turnéztunk, sokkal jobban élveztem így az utazást. Én igazából a természetben érzem jól magam, és Magyarországon is vannak gyönyörű vidékek, amiket nem is ismerek. Imádom a nógrádi hegyeket, döbbenetes látvány onnan lenézni a tájra. Rajongok a Balatonért, a badacsonytomaji részen van nekünk magyaroknak egy saját Provence-unk, és Akarattyánál van egy olyan pont, ahonnan ha elnézel, azt hiheted, a tengert látod, nincs vége a víznek. A tenger kék vize is csodálatos, de a Balaton zöldes, kékes, paszteles, de mégis mély színkombinációja egyedi a világon.

De azért voltatok idén nyaralni?

Szívesen elmentem volna autóval valamelyik közeli tengerparthoz nyaralni, azonban a barátommal úgy döntöttünk, hogy hiába enyhültek a korlátozások, felelősségteljesebb, ha itthon nyaralunk. Én az Észak-Balaton szerelmese vagyok, szerencsére sok időt tudtunk tölteni Csopakon, a barátomék nyaralójában, továbbá felfedeztük a dél-magyarországi tájakat is, például Orfűt és környékét. Csodálatos felfedezésre váró helyek vannak itthon is. Van egy SUP-unk, ami mindenhova velünk jött. A Balatonon több túrát is tettünk vele. A vízi sportok is előtérbe kerültek, idén először wakeboardoztam, és nagyon megkedveltem. A kutyabarát fürdőhelyek és szálláshelyek nálunk prioritást élveznek, hiszen Bambi kutyánk is imád velünk kirándulni, nyaralni és úszni. Sajnos még mindig elég kevés lehetőség van erre, de szerencsére egyre több helyen fogadják a kutyás vendégeket. A balatonföldvári fürdőhely Bambi egyik nagy kedvence, mi is szeretjük, egészen más az atmoszféra egy kutyabarát fürdőhelyen. Az egyik ismerősöm éppen azt mesélte, annak ellenére, hogy nincs kutyájuk, mégis azt a partrészt választották. A dél-magyarországi kis falvakat, Orfűt és a környékbeli tavakat idén nyáron fedeztük fel, és csodálatos, vendégszerető és különleges légkör van arrafelé. Visszatérek oda jövőre is.

Budapesten élsz, mit jelent neked ez a város?

Budapest a kedvenc világvárosom. Ez lett az otthonom, itt váltam felnőtté, itt lettem az, ami, és úgy is elfogad, ha az vagyok aki: egy vidéki lány, aki a város lüktetését is szereti, de a természet nyugalma nélkül nem tud élni, nekem mindkettőt megadja Budapest.

Fotó: Ajkai Dávid

Hosszabb interjúnkat Eke Angélával megtalálod a szeptemberi lapszámunkban!