Nyáridéző őszi olvasmányok: virtuális utazás e-könyvekkel

2020. szeptember 06.
Ugyan a nagy nyári utazások legtöbbünk életéből most kimaradnak, de összeválogattunk öt művet a könnyed szórakoztató olvasmányoktól egészen a mély, lélektani megmerítkezésekig, amelyek a kanapén ülve is gondoskodnak arról, hogy határok nélkül járhassuk be a világot.

Eurázsiai körút
Térey János: Káli holtak

Egy fiatal fővárosi színész a karrierje csúcsán van, ennek ellenére kezdi elveszíteni önmagát. Csáky Alex a színházban és a társadalomban betöltött szerepein keresztül szeretné újraértelmezni az életét. A főszereplő választani kényszerül: a művészi érték vagy a népszerűség fontosabb? Ő maga, naplószerűen meséli el nekünk történetét, így a főszereplővel együtt bejárhatjuk a Káli-medencét, Budapestet, Athént, Rómát, Kolozsvárt, Szentpétervárt és Isztanbult. (Jelenkor)

Egzotikus szigetvilág
David Attenborough – Utazások a világ túlsó felére

Addig nem mondhatjuk el magunkról, hogy már mindent láttunk, amíg nem ismertük meg a világ legkülönlegesebb helyeit és kultúráit. Most a kedvenc természettudósunk kalauzol el minket a tőle már jól ismert alázattal Madagaszkártól, Új-Guineán és a Csendes-óceán térségén át egészen Ausztráliáig. David Attenborough nem csak idegen tájakon végzett állatgyűjtő útjain vezet végig, hanem számunkra eddig ismeretlen törzsek életébe bepillantást enged. (Park)

Big in Japan
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kiben ne merült volna már fel a kérdés, hogy vajon az állatok értenek-e minket? Akármi is az igazság, Hiro Arikawa alternatív válaszlehetőséget ad nekünk, amin keresztül egy csodálatos, őszinte barátság történetét is értelmezhetjük. A kanapén ülve utazhatjuk be Japánt Nanával, a macskával és gazdájával, Szatoruval, akik évek óta elválaszthatatlanok, a négylábú mégsem érti társa motivációját a hirtelen útra kelésre. Ez a könyv igazi, japán módra mutatja meg, hogyan kell alázattal tekinteni az élet ajándékaira. (Művelt nép)

Hola, Spanyolország!
R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona

Az újságírói babérokra törekvő Caroline Wood megelégeli, hogy főnöke nem hajlandó észrevenni tehetségét, ezért Londonból Spanyolországba utazik. A családját és barátait hátrahagyva vág neki az ismeretlennek, hogy útjáról írjon és bebizonyítsa felettesének, hogy sokkal több van benne egy asszisztensnél. A csavart az adja, hogy Caroline az egyedüllét elkerülésének érdekében a Barcelonában töltött öt napra öt különböző randipartnert választ maga mellé. Ez a regény megtanít minket arra, hogy merjünk lépni és mindig kövessük az álmainkat. (Álomgyár)

Nápolyi időutazás
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

A titokzatos írónő tetralógiája csodálatos utazás Nápolyba két barátnő kacifántos életútján keresztül. A regények főhősei erősen hierarchizált, háború utáni nápolyi szegénytelepre születtek, ahol a tanulás nem számított értéknek – főleg, ha a szegényebb rétegből érkező nőkről van szó. Elena és Lila folyamatosan versengenek, de az örök rivalizálás végső soron nem megtöri a kapcsolatukat, hanem megerősíti azt. Korhű, őszinte történet az ’50-es évek nápolyi életéről, a férfiak uralta világ női sorsairól és egy életre szóló kötelékről. (Park)

Olvass tovább!