Feminista sztrájkkal ünneplik a nőnapot Spanyolországban

2018. március 08. |
Central Médiacsoport Zrt.

A diszkrimináció, a családon belüli erőszak és a fizetési különbségek ellen küzdve vonulnak utcára a spanyol nők az ország női politikusainak támogatásával.

A tavalyi nőnap egységes tematikáját követve világszerte vonultak utcára a nők, hogy munka vagy vásárlás helyett megmutassák, milyen is egy nap nők nélkül. Spanyolországban 2018-ban is folytatják a hagyományokat: az első nemzeti “feminista sztrájkon” a nők a diszkrimináció, a családon belüli erőszak és fizetési különbségek ellen tüntetnek. A legnagyobb megmozdulások a két nagyvárosban Barcelonában és Madridban zajlanak, amiket egyébként a városok polgármesternői, Manuela Carmena (Madrid) és Ada Colau (Barcelona) is támogatnak.

Fotó: Profimédia – Red Dot

“Ma egy olyan társadalmat követelünk, amiben nincs szexuális elnyomás, kihasználás és erőszak – írják a megmozdulás kiáltványában. – Forradalmat és küzdelmet hirdetünk a patriarchátus és a kapitalizmus szövetsége ellen, ami azt akarja, hogy engedelmesek, meghunyászkodóak és csendesek legyünk. Nem fogadjuk el a rosszabb munkakörülményeket, vagy hogy kevesebbet kapjunk ugyanazért a munkáért. Ezért hirdetünk most sztrájkot.”

Carmena és Madrid teljes vállszélességgel támogatja a sztrájkot, a polgármester maga is kiírta Twitter-oldalára, hogy “teljes mértékben támogatja a feminista sztrájkot”. Colau, aki 2015 óta Barcelona polgármestere azt mondta, ő maga is csatlakozik a tüntetéshez, hogy “megmutassa, nők nélkül tényleg megállna a világ”.

Spanyolországban tavaly 49 nőt ölt meg partnere vagy ex partnere, ami növekedésnek számít a 2016-os adatokhoz képest. A hivatalos statisztikák szerint a nők elleni erőszakos bűncselekmények is megszaporodtak: 2015-ben 129.193 esetet regisztráltak, míg 2016-ra ez a szám már 142.893-ra emelkedett. De problémát jelent az országban a nemi alapú fizetéskülönbség is. Egy friss spanyol kutatás arról számol be, hogy a helyi nők átlagosan 12.7%-kal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint férfi kollégáik.

A sztrájk arra is szeretett volna rámutatni, milyen nagy mértékben hárulnak a nőkre a háztartásvezetési és gondozási feladatok a hétköznapokban, ezért a megmozdulás azt is szeretné elérni, hogy a férfiak jobban kivegyék részüket az ilyen mindennapos teendőkből.

TheGuardian

Olvasd el: 2018-ban újra arról szól a nőnap, amiért annak idején megszületett!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Inkább anyám, mint egy főbérlő albérlet

Inkább anyám, mint egy főbérlő

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek Alföldi Róbert

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek