A gesztenye itthon nem számít klasszikus elemnek a karácsonyi menüben. Pedig rengeteg isteni fogás létezik. Szekeres Dóra, a Nosalty szerzője most ilyen recepteket szedett nektek össze.
A tél egyik finom, egészséges termése a szelídgesztenye, amelyet ilyenkor hagyományosan az utcai árusoknál parázson sütve, otthon pedig sütőben elkészítve fogyaszthatunk csemegeként. Krémes, édeskés ízéért szinte mindenki rajong, és nem utolsósorban rendkívül egészséges is.
A gesztenye azonban nem a legolcsóbb alapanyag, szélesre kell tárnunk a pénztárcánkat, ha nagyobb mennyiséget vennénk belőle. Szerencsére azonban intenzív íze miatt nem szükséges több kilónyit vásárolnunk, hogy többféle ételben is élvezhessük az ízét. A karácsonyi menü több fogása is készülhet vele, jól érvényesül levesekben, köretekben, húsok mellett, töltelékként, és persze a desszertekben is, itthon leginkább édességekben szoktuk használni.
A gesztenye a világ számos országában őshonos gyümölcs, és például az angoloknál a felhasználásával készült ételek a tradicionális karácsonyi menü részei. Ha belegondolunk, hogy ilyenkor mindenki igyekszik gazdag, kalóriadús és a legfinomabb ízű ételeket az asztalra varázsolni, nem csoda, hogy a csodás gesztenye is helyet kap a menüben.