Intim problémák: ezt jelzik, és így kezeld ezeket (x)

2022. március 01.
Ég, viszket, szúr odalent, ráadásul még az együttlét is fájdalmassá vált? A változatos hüvelyi panaszok többféle problémára is utalhatnak - a következőkben segítünk eligazodni közöttük, és mutatunk rájuk megoldást is!

Életében legalább egyszer minden nő biztosan találkozik valamilyen hüvelyi problémával: legyen az akár bakteriális vagy gombás fertőzés, esetleg a hüvelyszárazság. A különböző hüvelygondok más-más tünetekkel jelentkezhetnek, és a kezelésük módja is eltérő. A következőkben sorra vesszük a leggyakoribb panaszokat, és segítünk megoldást találni rájuk.

huvely-vagina

Hüvelyfertőzés: valamilyen kórokozó okozza

Amennyiben a hüvelyváladékod mennyisége, színe, szaga vagy állaga megváltozik, nagy valószínűséggel valamilyen hüvelyfertőzéssel van dolgod. Fertőzés akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvelyflórád egyensúlya, és a hüvely pH-értéke eltér a normális esetben savas kémhatástól. Ez a megváltozott állapot kedvező táptalajt biztosít a különféle kórokozók szaporodásához. A leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzések általában gombás vagy bakteriális eredetűek.

Így ismerd fel a bakteriális fertőzést!

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a bakteriális vaginózis nem nemi úton terjedő betegség. Kialakulásának hátterében a normál hüvelyflóra részét képező jótékony tejsavtermelő baktériumok, a Lactobacillusok számának megfogyatkozása, és emiatt a hüvely pH-értékének lúgos irányú változása áll. Ez a közeg ugyanis kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. A bakteriális fertőzés jellemző tünete a bőséges, szürkésfehér színű, kellemetlen, halszagú hüvelyfolyás. Mellette jelentkezhet hüvelyi diszkomfortérzés, irritáció, duzzanat is, és a szex is fájdalmassá válhat. A betegség kialakulására több tényező is hajlamosíthat, például a dohányzás, az antibiotikum-kezelés, a gyakori irrigálás, a túlzásba vitt intim higiénia, de kialakulhat akár egy új szexuális partner megjelenésekor is. A bakteriális vaginózis az alkalmazott kezelésekre többnyire maradéktalanul gyógyul, ha azonban a fertőzés felfelé terjed, az méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedence-gyulladást is okozhat. Várandósság idején különösen fontos a gyors diagnózis és a megfelelő kezelés, mert a bakteriális vaginózisnak szövődménye lehet az idő előtti burokrepedés, azaz a koraszülés. Ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon, az első és legfontosabb szabály, hogy fordulj szakorvoshoz és az általa elrendelt módon kezeld a betegséget.

Így ismerd fel a hüvelygombát!

A gombás fertőzések többségéért a hüvelyben egyébként is jelen lévő, ám normál körülmények között különösebb gondot nem okozó Candida gombák a felelősek. Ezek a gombák akkor tudnak elszaporodni és fertőzést okozni, ha a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen oknál fogva felborul. A hüvelygomba jellemző tünete a sárgásfehéres színű és túrószerű állagú hüvelyváladék, a szeméremtest kivörösödése, valamint az intim területen jelentkező viszkető, égő, csípő érzés, ami vizeléskor és szex közben is kellemetlenséget okoz. A gombás hüvelyfertőzés hátterében szintén számos ok állhat. Ezek egyike az immunrendszer gyengébb működése, de hajlamosító tényező lehet még a cukorbetegség, a nem megfelelő öltözködés vagy tisztálkodás, illetve az egészségtelen étkezés is. A hüvelygomba kezelésére számos helyi hatású kúp, krém vagy tabletta áll rendelkezésre. Súlyos vagy gyakran visszatérő hüvelygomba esetén pedig szájon át szedett gombaellenes szerre is szükség lehet.

A bakteriális és a gombás eredetű fertőzések esetében is lényeges, hogy a kezelés mellett a hüvelyflóra regenerálására is gondot fordíts, biztosítva ezzel az intim egyensúly helyreállítását és az újabb hüvelyi problémák megelőzését!

Hüvelyszárazság: bármelyik életkorban gondot okozhat

A hüvelyszárazságot sokan hajlamosak az idősebb nők gondjaként elkönyvelni, holott az igazság az, hogy a probléma bármely életkorban előfordulhat. A hüvelyszárazság kialakulásának hátterében az ösztrogénszint drasztikus csökkenése áll, amely a változókorban természetes folyamat, hiszen a peteérés megszűnésével a női nemi hormonok termelődése is leáll. Ösztrogénhiányos állapotot azonban a menopauzán kívül más okok is kiválthatnak, emiatt a hüvelyszárazság akár fiatalabb nőknél is előfordulhat. Gyakran jelentkezik például szülést követően és szoptatás alatt, amikor a női szervezetben ugyancsak lecsökken az ösztrogén hormon szintje. Bizonyos gyógyszerek – például fogamzásgátlók, allergia és megfázás elleni készítmények, illetve antidepresszánsok – szedése is okozhatja, ezek ugyanis száríthatják a nyálkahártyákat, így a hüvelyi szöveteket is. Olyan kémiai anyagok is hozzájárulhatnak a hüvelyszárazság kialakulásához, amelyek a szappanokban, mosószerekben, fertőtlenítőszerekben találhatók. Sőt, hüvelyfertőzés következtében ugyancsak felléphet hüvelyszárazság. A hüvelyszárazság állandó égő, feszülő, viszkető érzéssel és fájdalmas együttlétekkel jár együtt, utóbbi esetén akár vérzést is okozhat.

Cikatridina – a hosszú távú segítség

Cikatridina hüvelykúpot bármely életkorban lehet alkalmazni, és bármilyen eredetű hüvelyszárazságon segíthet. A hüvelykúp fő összetevője a hialuronsav, ami belülről tölti fel a szöveteket nedvességgel, miközben a késztmény gyógynövény-komponenseivel együtt regenerálja a hüvelyhámot és enyhíti a meglévő tüneteket.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A kívánt tartós hatás eléréséhez, a hüvely nedvességének fenntartásához a tünetek függvényében hosszú távon érdemes alkalmazni.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fotó: Getty Images