Tom Odell 10 éves slágere lett a remény dala az ukrán fiatalok számára

2022. március 24.
Az angol Tom Odell 10 éves slágere lett a remény szimbóluma az ukrán fiatalok között. Az énekes már a bukaresti pályaudvar közepén is énekelt a menekülteknek.

Nem mondjuk, hogy a TikTokon nem születik semmi jó. Persze sokkal kevesebb értékes dolgot találni a videós platformon, mint értéktelen szemetet, de Ukrajna kapcsán most mégis született egy csodás történet.

Tom Odell koncert közben

Tom Odell neve nem ismeretlen a magyarok számára. A 31 éves angol zenész 2017-ben fellépett a Sziget fesztiválon, és idén ősszel újra Budapesten ad konceret. 2012-ben, éppen tíz évvel ezelőtt jelent meg a zenész első albuma, és alig néhány hónappal később már Európa szerte felkapott előadónak számított. Az első lemezén megtalálható Another Love című slágerét az év dalának jelölte a BBC, a modellek pedig erre vonultuk a Burberry 2013-as kollekciójának bemutatóján.

A brit kritikusok Odellt az év eladójának választották, és miközben a The Rolling Stones előtt lépett fel a Hyde Parkban, a lemeze listavezető lett az Egyesült Királyságban. 2014-ben ő dolgozta fel a Beatles Real Love című dalát, amely a John Lewis karácsonyi reklámjában második virágkorát élhette meg. Odell négy albumot és több slágerlistás dalt tudhat maga mögött, ám most mégsem a tavaly megjelent új lemeze miatt beszél róla mindenki, hanem első slágere, az Another Love miatt.

Egy hónappal ezelőtt az ukránok arra ébredtek, hogy orosz katonák tankokkal és repülőkkel megtámadták őket. Azóta milliók hagyták hátra addigi életüket, és menekültek el a hazájukból. Az ukrán fiatalok a TikTokon adnak hangot véleményüknek a háborúról, mutatják be a menekülésük viszontagságait, vagy éppen azt, hogy mennyire hiányzik nekik az otthonuk: a békés Ukrajna. Ezeket a videókat, a „remény dalával” ellátva töltik fel a TikTokra, a dal pedig nem mást, mint Odell 10 éves slágere, az Anoher Love.

@annet_gry

#ukraine #myhome#love #🇺🇦

♬ Another love – .

Magának a dalnak nincs sok köze az országhoz. Az Another Love története a szerelemért való szenvedésről, küzdésről szól. Az érzelmes és melankolikus dalairól ismert Odell többször is fellépett korábban Ukrajnában, így nagyon meghatotta, a fenti és az ahhoz hasonló egyre több videó. Egyik bejegyzésben még március elején ezt írta: „Nagyon megtisztelő és megható, hogy ennyi ukrán ember használja a dalomat a videójában. Sokáig éljen Ukrajna! Azt hiszem, el kellene mennem és közösen kellene énekelnünk…”

Tíz nappal később már Bukarestben volt, ahol egyetlen zongorával, a pályaudvar közepén, ukrán menekülteknek énekelt. Az éppen turnézó énekes egyébként a bukaresti nagykoncertjének bevételét a Vöröskeresztnek adományozta.

@tompeterodell

💙💛

♬ original sound – Tom Odell

Tom Odell slágerére azóta is egyre csak készülnek a videók, de már a békés Ukrajna helyett a szétbombázott, háborús övezetté váló Ukrajnát bemutató képsorokkal, amiknek a nézése közben csak egyet kíván az ember, hogy legyen újra olyan békés nyár, ahol a fesztiválon ezt a dalt énekelik közösen Európa fiataljai…

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!