A szépségipar kedvence az intimpanaszokon is segít (x)

2024. augusztus 05.
A hiarulonsav a szépségipar egyik sztárja, hírnevét rendkívüli vízmegkötő képességének köszönheti. Hidratáló képessége azonban nem csupán az arcunknak tesz jó szolgálatot: segítségével – egyebek mellett – kellemetlen intimpanaszainkat is orvosolhatjuk.

Mi is az a hialuronsav?

Nevével ellentétben nem sav, hanem egy poliszacharid, amely a test majdnem minden részében jelen van. Egy egészséges felnőtt szervezetében mintegy 15 grammnyi van belőle, ennek 56 százaléka a bőrben, a szemben, 35 százaléka az izmokban és a csontokban, 9 százaléka az ízületi folyadékban, vérben és a nyirokban található. A hialuronsav vízmegkötő képessége egészen rendkívüli: saját súlyának ezerszeresét is képes magához kötni, ezzel minden másnál jobban hidratálja a bőrt, fenntartja teltségét, puhaságát, rugalmasságát. Mindannyiunk nagy bánatára azonban éveink számának növekedésével párhuzamosan a hialuronsav termelődése csökken: negyvenéves korunkban már csak fele annyi jut a szövetekhez, mint amennyire szükségük lenne.

Sokoldalú szupersztár

A hialuronsav mennyiségének csökkenését nem csak a ráncosodó arcbőrünk jelzi, pótlására más tünetek miatt is szükség lehet. Az közismert tény, hogy a bőrápolásban ez az egyik nagyágyú: a hialuronsav-tartalmú krémek, szérumok, pakolások segítenek megtartani a bőr hidratáltságát, teltségét, rugalmasságát. Sokan a fiatalság őrzőjét látják benne, a szépészeti beavatkozásokban ráncfeltöltésre, ajakdúsításra, az arc kontúrjának javítására szolgál. Az ízületi folyadékban található hiarulonsav kenőanyagként működik, segít csökkenteni a súrlódást és a fájdalmat, így gyakran alkalmazzák például a térdízület problémáinak kezelésére is. A hidratálás szupersztárja szemcseppekben „tálalva” a szemszárazság tüneteit is enyhíti.

Az alsó régióban is bevethető

Sok nő életét nehezíti meg a hüvelyszárazság, amelynek kezelésére ugyancsak alkalmazható a hialuronsav. Az égő, viszkető érzéssel, kellemetlen, sokszor fájdalmas intim együttlétekkel jelentkező hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat: hormonális változás a változókorban vagy szülés után, gyógyszeres kezelés, diabétesz, extrém diéta vagy a túlzásba vitt sport is kiválthatja a tüneteket. A hüvelyszárazság leggyakrabban a változókorban járó nőknek okoz problémát, a klimax tünetei között ez az egyik legzavaróbb: minden második nőt érint ez a tartósan fennálló intimpanasz. A hüvelyszárazság oka az ösztrogén hormon szintjének csökkenése – az ösztrogén ugyanis a szövetek, így a hüvelyhám állapotáért is felelős.

Cikatridina: segítség a hüvelyszárazság tüneteire

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A mindennapokat zavaró tünetek mellett a hüvelyszárazság a szexuális életet is negatívan befolyásolja, ha nem kezeljük, hosszú távon gyakoribb húgyúti fertőzéseket, akár vizelési gondokat is okozhat. A tünetek enyhítésére – orvosi ellenőrzés mellett – alkalmazhatunk ösztrogéntartalmú hüvelyi készítményeket, ám ez nem mindenki számára járható út. Hormonmentes segítséget jelent a szükség szerint hosszabb távon, de kúraszerűen is használható Cikatridina hüvelykúp, amely a hialuronsav mellett ápoló hatású gyógynövények kivonatát is tartalmazza. A hialuronsav erősíti a hüvelyhám szövetének szerkezetét, és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását, a gyógynövényi összetevők pedig hozzájárulnak a tünetenyhítéshez. Több kutatás is igazolta, hogy a patikában vény nélkül kapható Cikatridina hüvelykúppal történő kezelés egyenértékű a hüvelyi ösztrogénkezeléssel, illetve az intimlézer-kezeléssel, de ezek kiegészítésére, valamint az elért eredmény hormonmentes fenntartására is alkalmas. A Cikatridina a hosszan tartó kezelésre nagyobb kiszerelésben is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció