Az endometriózis kezelése után hüvelyszárazság? Van segítség!

2024. augusztus 05.
Az endometriózis rendkívül fájdalmas tüneteket okozhat, és bár a betegséget jelenleg gyógyítani nem lehet, az általa okozott panaszokat csillapíthatjuk. A probléma csak az, hogy az endometriózis kezelésére felírt hormonok miatt könnyen hüvelyszárazság alakulhat ki.

Mikor beszélünk endometriózisról?

Endometriózisnak azt az állapotot nevezzük, amikor a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható, például a petefészkeken, beleken, medencét bélelő szöveteken. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy az endometriumszerű szövetek a kismedencei területen túlra is átterjednek.

A női menstruációs ciklus hormonális változásai ezekre a méhen kívüli endometrium szigetekre is hatással vannak, ami azt jelenti, hogy a méhnyálkahártyához hasonlóan a kóros helyen lévő nyálkahártya is havonta megvastagszik, és lelökődik. Ám mivel ezek a méhen kívüli szöveti elemek nem tudnak távozni a szervezetből, a zárt testüregekben felszaporodnak, és ingerlik a környező szöveteket.

A szervezetben felgyülemlő endometriális szövetek később ciszták kialakulásához vezethetnek, és hegszövetet, valamint összenövéseket eredményezhetnek. Ez a folyamat rendkívül fájdalmas tud lenni, a tünetek erőssége pedig különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik.

Bár jelen tudásunk szerint az endometriózist nem lehet meggyógyítani, a tünetek enyhítésére léteznek megoldások. Az endometriózis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet, a tünetek súlyosságától, valamint attól függően, hogy az érintett tervez-e terhességet.

Endometriózis és hormonterápia – egy meglepő mellékhatás

Az endometriózis egyik lehetséges kezelése az aromatázgátlók szedése. Az aromatázgátlók csoportjába tartozó gyógyszerek a különböző hormonok ösztrogénné átalakulását gátolják, így a méhnyálkahártya ösztrogéntermelését is megakadályozzák. Ennek hatására az endometriózis kóros szövetei nem kapják meg a növekedéshez szükséges ösztrogént.

Bár ez a terápia kifejezetten hatékony tud lenni az endometriózis kezelésében, az aromatázgátlók szedése egy rendkívül kellemetlen mellékhatással is együtt járhat. Mivel csökkentik a női szervezetben az ösztrogénhormon szintjét, emiatt könnyen hüvelyszárazság alakulhat ki.

A hüvelyszárazság is meg tudja keseríteni a mindennapokat

A csökkent ösztrogénszint hatására a hüvely nyálkahártyája kiszáradhat, mivel a hüvelyhámot bevonó váladék termelődése lecsökken. Ennek hatására a hüvely felszíne érzékeny lesz, ami irritációs panaszokat és égő érzést okoz, akár apró vérzések is kialakulhatnak. Mindezek a szexuális életet is megnehezítik, fájdalmassá teszik. Kezeletlenül a hüvelyszárazság felülfertőződhet, és bűzös sárgás folyással is járhat, de akár okozhat vizelési panaszokat, véres vizeletet is. A hüvelyszárazság nemcsak a mindennapjainkat tudja megkeseríteni, de a szexuális életünkre is rányomhatja a bélyegét, hiszen a behatolás fájdalmassá válhat.

A hüvelyszárazságot kezelni lehet!

Mivel az érintettek az endometriózis miatt hormonális kezelést kapnak, a hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére ilyen esetben kizárólag hormonmentes megoldások jöhetnek szóba.

Kétségbeesni azonban nem kell, hiszen a kezdeti, enyhe tünetek kezelésére ma már különféle hormonmentes, ápoló, hidratáló összetevőket tartalmazó, kombinált készítmények is elérhetők. Ezeknek a hüvelyhidratálóknak a rendszeres, akár hosszú távú használata képes visszaállítani a hüvelyhám síkosságát, miközben ápolja a hüvelyhámot, valamint regenerálja az elvékonyodott, károsodott szöveteket, normalizálja a hüvelyi pH-t, ráadásul véd a fertőzésekkel szemben is.

Promóció