Pokoli hetek: ez enyhítette a PMS-es tüneteket (x)

2024. június 05.
A PMS sokaknak csak három betűt, másoknak, köztük cikkünk szerzőjének is, havi nyolc-tíz igazán rossz napot jelent. A menstruációt megelőző testi-lelki panaszok nemcsak elszenvedőiknek, hanem a környezetükben élőknek is megnehezíthetik a mindennapjaikat. Személyes vallomás következik.

A nőknek abba a 20 százalékába tartozom, akiket érezhetően érintenek a premenstruációs szindrómához kapcsolódó panaszok. A menzeszem előtti hét mindig nagyon nehéz, és nemcsak azért, mert hasogat a fejem, puffadok, feszül és fáj a mellem, hanem lelkileg is gyakran jutok mélypontra. Alapvetően pörgős, életvidám nő vagyok, de ilyenkor minden megváltozik. Rendszeresen úgy érzem, hogy semerre sem tart az életem, és az egész világ ellenem van. Hiába vesznek körül jó dolgok, nem tudok nekik örülni, és háromszor annyit eszem, mint máskor, hogy kitöltsem valahogy a bennem lévő űrt.

Ilyenkor előjön a legrosszabbik énem

Mindez sajnos nemcsak nekem, hanem a környezetemben élőknek is megterhelő. Főleg a páromnak. Ilyenkor nehezen kontrollálom az indulataimat, és apróságokon is felhúzom magam. Ha meglátom, hogy a párom nem a helyére tette vissza a piros lábost, ordítok. Ha szegény megpróbál mellettem jóízűen meginni egy pohár üdítőt, a nyelése hangjától teljesen befeszülök. De olyan is volt már, hogy azért is őt szidtam le, amikor én csuktam véletlenül magamra a kocsiajtót. Aztán amikor végre megjön a menzeszem, hirtelen elmúlnak a panaszaim, és nem győzök bocsánatot kérni azoktól, akiket megbántottam. Ha tehetném, előre beírnám a naptárba, mikor várható egy-egy újabb „pokoli hét”, de mivel a mensim elég rendszertelen, nehéz előre tervezni, és mindig a legrosszabbkor jönnek a nehéz napok.

Egy napon végleg elegem lett

Sokáig ment ez így. Utólag nem is értem, miért gondoltam azt, hogy ez így normális. Aztán egyszer, amikor a PMS-es kínlódásom miatt nem voltam képes elmenni egy koncertre, amire hónapok óta vártam, azt mondtam: ebből elég! Valaki tegyen már rendet a hormonjaim között! És azzal a lendülettel foglaltam időpontot a nőgyógyásznál, hogy fogamzásgátlót írassak fel magamnak.

Azt reméltem, hogy a hormontartalmú gyógyszerek majd enyhítenek a panaszaimon. Több típust is kipróbáltam, de a legjobb esetben is mindössze annyi történt, hogy picit szebb lett a bőröm, és megszűnt a cikluszavarom, viszont a PMS-es tünetek megmaradtak. Csalódott voltam, de azzal vigasztaltam magam, hogy így legalább tervezhetővé váltak a „pokoli hetek”.

A segítség onnan jött, ahonnan nem vártam

A fordulatot maga az élet hozta. A párom egyszer azzal jött haza egy sütögetős buliból a haverjaitól, hogy hallott egy gyógyszerről, amit kipróbálhatnék a havonta visszatérő panaszaim ellen. Ha ezt pont azon a bizonyos „pokoli héten” vezeti elő, biztosan leüvöltöm a fejét, hogy miért tárgyalja ki a cimboráival a PMS-emet, de tudtam, hogy jót akar, és csak próbált megoldást találni a problémámra. Úgyhogy érdeklődve hallgattam, amit a Premens tablettáról megtudott, és én magam is utánaolvastam a készítménynek.

Premens: hormonmentes segítség PMS és cikluszavar esetén

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A legnagyobb kérdés számomra az volt, hogy vajon szedhetem-e a Premenst a hormontartalmú gyógyszerem mellett. Kiderült, hogy a barátcserjekivonat-tartalmú, vény nélkül kapható Premens tabletta fogamzásgátló mellett is alkalmazható a PMS-tünetek további enyhítésére. A barátcserje gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, segítenek a PMS tüneteinek mérséklésében és a cikluszavar rendezésében. Nekem pontosan erre volt szükségem.

Azt is megtudtam, hogy a Premens jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserje-tartalmú gyógyszer hazánkban, amely ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott gyógynövényből készült, állandó összetételű és minőségű kivonatot tartalmaz. Léteznek ugyan barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítők is, ám azok terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják. Szóval úgy gondoltam, adok a Premensnek egy esélyt.

Mint a legtöbb gyógynövényes készítmény esetében, így a Premensnél is kellett a türelem: a kívánt hatás érdekében legalább 3 cikluson át ajánlott alkalmazni, a menstruáció alatt is. A patikában a háromhavi terápiához elegendő kiszerelést vettem meg és kezdtem szedni. Nagyon vártam a hatást, hogy végre kiderüljön, hogyan reagálok, ha nem járatják velem a bolondját a hormonjaim. A pokoli hetek alatti tüneteim lassanként enyhültek, a legtöbb el is maradt. Rájöttem, hogy kár volt halogatnom a segítségkérést: nagyszerű, hogy azt a havi nyolc-tíz napot már nem keserítik meg a PMS-es panaszok.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció