6 betegség, amely összezavarhatja a ciklusodat (x)

2024. június 05.
Addig, amíg szabályosan működik a ciklusod és a szokásos havi kellemetlenségeken kívül nem okoz problémát, bele sem gondolsz, milyen fontos része ez a női létnek. A dolog akkor válik igazán jelentőssé, ha valami nem stimmel, vagy babát tervezel. Esetleg mindkettő együtt.

A normális ciklus hossza általában 21-35 nap között van, és a menstruáció időtartama 4-7 napig tart. Ha a menstruáció túl korán (21 napnál hamarabb) vagy túl későn (35 nap után) jelentkezik, vagy a vérzés mennyisége, időtartama, jellege jelentősen eltér a megszokottól, akkor beszélhetünk cikluszavarról. Ez nemcsak a hétköznapokban okozhat problémát, de a teherbe esést is megnehezítheti, és kezeletlenül akár meddőséghez is vezethet. Nézzük, milyen kóros állapotok állhatnak a cikluszavar hátterében!

1. Petefészekciszta

A petefészekciszta egy folyadékkal teli üreg, amely a petefészkekben alakul ki. Ezek a ciszták gyakran funkcionálisak, vagyis a normál petefészek működésének részei, és nem jelentenek komoly egészségi problémát. Ám ha kialakulásuk összefügg a hormonális egyensúly felborulásával, akkor a petefészek nem tudja megfelelően ellátni a feladatát (nem következik be tüszőrepedés), és emiatt késhet a menstruáció, vagy rendellenes lehet a vérzés.

2. PCOS

A petefészekciszták másik típusa a policisztás ovárium szindróma, amely akkor alakul ki, ha bizonyos anyagcserezavar miatt több kis ciszta képződik a petefészkeken. Ez az állapot további hormonális egyensúlyhiányt okozhat, ami befolyásolhatja a menstruációs ciklust és a termékenységet is.

3. Korai menopauza

A korai menopauza akkor következik be, amikor egy nő petefészkei korábban állnak le a normálisnál, általában 40 éves kora előtt. Ebben az állapotban a petefészek nem termel elegendő ösztrogént, és a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, majd teljesen meg is szűnhet.

4. Endometriózis

Az endometriózis olyan állapot, amikor a méh belső felét borító sejtek a méh üregén kívül is megtalálhatóak a szervezetben. Ezek a sejtek hormonálisan érzékenyek, és a menstruációs ciklus során ugyanúgy megvastagodnak, majd leválnak, mint a méhben. Ez azonban általában sokkal erősebb görcsökkel és nagyobb mennyiségű, erősebb vérzéssel jár, mint a normál menstruáció, és rendszertelen ciklust – kimaradó vagy túl gyakori vérzést –, komoly fájdalmat és meddőséget is okozhat.

5. Petefészekrák

Az ováriumkarcinóma a petefészek valamelyik részéből kiinduló, rosszindulatú rákos burjánzás. Az időben történő diagnózis életet menthet, ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni a korai tüneteket: a haspuffadást, a medencei fájdalmat, a gyakori vizeletürítést, az étkezési zavarokat és a rendszertelen menstruációs ciklust.

6. Túl magas prolaktinszint

A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely hatással van a petefészkek hormontermelésére, így befolyásolja a menstruációs ciklust és szerepet játszik a tejtermelésben is. Ha túl sok termelődik belőle, az gátolhatja a peteérést, rendszertelen menstruációt okozhat, és nehezítheti a teherbe esést. A prolaktinszint emelkedésének hátterében különböző életmódbeli tényezők – stressz, erőteljes fizikai igénybevétel, túlsúly vagy épp szigorú diéta – állhatnak, de bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja.

Premens: hormonmentes segítség cikluszavarokban

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz a menstruációddal kapcsolatosan, már csak a fentiek miatt is vedd komolyan a tüneteket, és járj utána a kiváltó okoknak! Ha semmi kóros fizikai elváltozás nincs a háttérben, „csak” a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása, akkor is érdemes rendezned azt, már csak a későbbi teherbe esés miatt is. Ebben segíthet a recept nélkül kapható, hormonmentes, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta, amelynek gyógynövényi hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A készítmény hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a porított barátcserjét tartalmazó étrend-kiegészítőkkel, amelyek terápiás célú használatát a gyógyszerészeti hatóságok tiltják. A Premens viszont ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott barátcserje terméséből készült, állandó és garantált minőségű és összetételű, igazolt hatású kivonatot tartalmazó gyógyszer. Szedése a ciklus bármely napján elkezdhető, a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható vagy újrakezdhető.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció