Műveltségi kvíz: megfognak a történelemmel kapcsolatos kérdések?

2024. október 16.
Ezúttal talán sikerült olyan kérdéssort összeállítanunk a műveltségi kvízben, ami még a legjobbaknak is okoz egy kis fejtörést! Történelmi kérdésekre kell válaszolnunk. De vajon sikerül legalább hatot eltalálnunk?
Műveltségi kvíz történelem
  • Vajon a műveltségi kvízben a kedvenc történelmi korunkból is vannak kérdések?
  • Hány jó válaszunk lesz a legújabb, történelmi kérdéseket tartalmazó műveltségi kvízen?
  • Csak a legjobbak tudnak legalább 7 kérdésre jól felelni a történelmi műveltségi kvízen.

A műveltségi kvíz ezúttal történelmi kérdésekkel teszi próbára a tudásunkat. Vajon emlékszünk még ezekre a tényekre az iskolai tankönyvekből? Hány kérdésre tudunk jól felelni a műveltségi kvízben?

Izgalmas tények a történelemből

Történelemórán egy csomó dolgot nem tanítanak, a tankönyvekből is hiányzik rengeteg érdekes információ. Mutatunk most néhány nagyon izgalmas történelmi tényt, melyek most a kvízben nem szerepelnek, de ettől még izgalmas tudnunk róluk:

  1. Nagy Sándort nagy valószínűséggel élve temették el. A tudósok szerint a Guillain-Barré-szindróma nevű neurológiai rendellenességben szenvedett. Emiatt azt hitték, hogy elhunyt a makedón király, pedig valójában csak lebénult.
  2. A ketchupot az 1830-as években gyógyszerként árulták. 1834-ben egy John Cook nevű ohiói orvos a gyomorrontás gyógymódjaként árulta. Fűszerként csak a 19. század végén vált népszerűvé.
  3. Az ókori Görögországban azt hitték, hogy a vörös hajú emberek a haláluk után vámpírrá válnak. Ez részben azért volt, mert a vörös hajúak általában világos, sápadt bőrűek és érzékenyek a napfényre. Ellentétben a mediterrán görögökkel, akiknek kreol bőrük és erősebb vonásaik vannak.
  4. Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.
  5. 1849-ben piacra dobták Amerikában a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban is széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, s egészen 1930-ig forgalmazták.

Töltsük ki a történelmi műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvíz történelmi kérdéseivel. Tíz érdekes kérdésre kell helyesen válaszolnunk. Mindegyik alatt három lehetőség közül kell azt a választ megjelölnünk, amelyik szerintünk a jó. Hány jó válaszunk lesz végül a történelmi műveltségi kvízben?

Tudsz válaszolni a legújabb történelmi kvíz kérdéseire?

Műveltségi kvíz történelem

Ismét kipróbálhatjuk a tudásunkat a történelmi kvíz izgalmas kérdéseivel. Emlékszünk még mindenre az iskolából? Most kiderül!

Fotó: Getty Images, Unsplash