Általános műveltségi kvíz: a legjobbak közé tartozol, akiknek megvan a 6 pont?

2024. október 28.
Ezúttal tényleg feladjuk a leckét az általános műveltségi kvízzel a legjobbaknak is. Csupán az emberek 4 százaléka ér el akár 6 pontot is, így kijelenthetjük: bőven akadnak becsapós kérdések ebben a kvízben!
Általános műveltségi kvíz
  • Egy újabb általános műveltségi kvíz, még több becsapós kérdés!
  • Nem sokan érnek el akár csak 6 pontot is ezen a műveltségi kvízen!
  • Nekünk hogy sikerül? Hány kérdésre tudunk a tízből helyesen válaszolni az általános műveltségi kvízben?

Ez az általános műveltségi kvíz valóban megdolgoztatja az agyunkat! Nem csoda, ha csupán az emberek 4 százaléka tud csupán 6 kérdésre is helyesen válaszolni. Itt most tényleg akadnak becsapós kérdések, úgyhogy ne vágjuk rá a választ azonnal a kvíz kérdéseire! Vajon hány lexikonnyi tudásra van szükségünk, hogy megadjuk a helyes válaszokat ezen az általános műveltségi kvízen?

Van egy lexikonnyi tudás az agyunkban?

Elférni elfér, méghozzá bőven! Sokféleképpen próbálták már számszerűsíteni az emberi agy kapacitását s, és úgy becsülik, hogy körülbelül 1-2,5 petabájtnyi információt képes tárolni, ami nagyjából 1-1,5 millió lexikonnyi adatot jelenthet!

Az agy adattárolási képessége azonban másképp működik, mint egy lexikon vagy számítógép merevlemeze. Az információkat nem konkrét „adatokként” tároljuk, hanem összetett hálózatokban, asszociációk révén, amelyek különböző agyi területek együttműködésére épülnek. Ráadásul az agy szelektíven tárol és el is felejt információkat, hogy helyet biztosítson az új és fontosabb emlékeknek.

A tanulás és emlékezés folyamatai közben az agy a fontosabb és gyakrabban használt információkat erősíti meg, míg a ritkábban használt adatokat „elhalványítja”. Így az emberi agy nem csak egy lexikon vagy enciklopédia, hanem inkább egy olyan dinamikus rendszer, amely képes alkalmazkodni, összefüggéseket felismerni és kreatívan gondolkodni.

Tehát az már nem kifogás az általános műveltségi kvíz kitöltésére, hogy nem fér a fejünkbe több új tudás! De vajon hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni?

Töltsük ki az általános műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az általános műveltségi kvíz kérdéseivel. Mind a tíz kérdés alatt három lehetőség közül kell azt a választ megjelölnünk, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el végül az általános műveltségi kvízen?

Műveltségi kvíz becsapós kérdésekkel: hány jó válaszod lesz?

Általános műveltségi kvíz

Roppant izgalmas általános műveltségi kvíz, ami mindenkinek feladja a leckét! Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

Fotó: Unsplash, Getty Images